18.1.2018 klo 10:29
Uutinen

Esitys: tilintarkastukset pois mikroyrityksiltä

Enintään 10 henkeä työllistävien mikroyritysten ei tarvitse jatkossa enää tehdä tilintarkastusta, mikäli työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) asettaman työryhmän ehdotus toteutuu.

– Suomen Yrittäjät on ajanut tätä muutosta voimakkaasti yrittäjien hallinnollisen taakan keventämiseksi, kertoo SY:n asiantuntija, varatuomari Petri Holopainen.

Työ- ja elinkeinoministeriö asetti huhtikuussa 2016 työryhmän selvittämään tilintarkastuslain muuttamistarpeita. Työryhmä keskittyi selvittämään muun muassa lakisääteisen tilintarkastusvelvollisuuden rajoja.

Työryhmä esittää keskiviikkona julkaistussa mietinnössään nyt siis tilintarkastusvelvollisuuden poistamista mikroyrityksiltä.

– Pidämme tätä hyvänä asiana, koska monien yritysten hallinnollinen taakka kevenee. Mikroyritykset eivät välttämättä tarvitsisi tilintarkastusta, jonka teettäminen maksaa, sanoo Holopainen.

Kirjanpitolain mukaan yritys on mikroyritys, jos se täyttää yhden seuraavista ehdoista: liikevaihto 700 000 euroa, tase 350 000 euroa ja henkilöstö 10 henkeä. Edellytysten täytyy täyttyä kahdella peräkkäisellä tilikaudella.

Tilintarkastuksen rajoja on korotettava

Nykyisessä laissa olevat tilintarkastusvelvollisuuden rajat ovat Suomessa huomattavasti matalammat kuin useimmissa EU-maissa: liikevaihto 200 000 euroa, tase 100 000 euroa ja henkilöstö kolme henkeä. Suomen Yrittäjät ajaa näiden rajojen korottamista.

– Ajamme tilintarkastusvelvollisuuden rajojen korottamista siten, että myös pienyritykset jäisivät tilintarkastusvelvollisuuden ulkopuolelle, asiantuntija, varatuomari Petri Holopainen kertoo.

Kirjanpitolain mukaan yritys luokitellaan pienyritykseksi, jos yksi seuraavista ehdoista täyttyy: liikevaihto 12 M€, tase 6M€ ja henkilöstö 50 henkeä.

Tilintarkastusvelvollisuuden tulisi Suomen Yrittäjien mielestä alkaa vasta jos nämä rajat ylittyvät.

Suuryrityksen kriteerit puolestaan ovat: liikevaihto 40 M€, tase 20 M€ ja henkilöstö 250 henkeä.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi

Liity Yrittäjiin!