19.1.2018 klo 09:44
Uutinen

Porokolareita torjuva sovellus auttaa ammattiautoilijoita – Digiratkaisu pelastanut lukuisia poroja

Porokolareiden torjuntaan kehitetty sovellus palkittiin eilen Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry vuosittaisen palkinnolla. Porokello-ratkaisu perustuu eri tahojen ja kuljetusalan yhteistyöhön.

Vuoden 2017 Kuljetuskuutio-palkinto myönnettiin jo kymmenien tuhansien autoilijoiden käytössä olevan Porokello-sovelluksen kehittäjille.

Porokellon alullepanijoina toimivat ammattiautoilijat, jotka voivat luoda sovellukseen varoituksia poroja havaitessaan. Varoitus näkyy tunnin ajan kaikille tiellä liikkujille, jotka ovat ottaneet Porokello-sovelluksen käyttöön sekä niille autoilijoille, jotka vastaanottavat varoitukset ajoneuvonsa navigaattoriin.

SKAL:in mukaan Porokello-sovellus on vuosien yhteistyön ja kehittämisen tulos. Se lähti liikkeelle kemijärveläisen Ahti Lahtelan ideasta. Poronhoitoalueella ikänsä asunut Lahtela kävi keskusteluja poronhoitajien kanssa, selvitti kolaritilastoja ja yllättyi porokolareiden suuresta määrästä. Ajatus reaaliaikaisesta porovaroitusjärjestelmästä tuli kuljetusyrittäjiltä.

Porokello-sovellus vapaasti ladattavissa

Porokellon toiminta perustuu ammattikuljettajien tuottamiin varoitussignaaleihin. Porokellossa on mukana yli 300 ammatikseen liikennöivää yritystä, joista yli 160 on kuljetusyrityksiä. Signaalilaitteina toimivat matkapuhelimet, joita on jaettu kuorma-autojen ohella muun muassa takseihin, linja-autoihin ja ambulansseihin. Ammattiautoilijoiden käytössä olevalla Porokello-puhelimella voi lähettää ja vastaanottaa porovaroituksia.

Syyskuusta 2017 alkaen porovaroituksia vastaanottavan Porokello-sovelluksen on voinut ladata sovelluskaupasta yleisimpiin puhelinmalleihin.

Palkinto luovutettiin eilen SKAL ry:n Älykästä logistiikkaa -seminaarissa Helsingissä.

Porokello on Lapin ELY-keskuksen hallinnoima hanke. Järjestelmän kehittämisessä ovat mukana myös Liikennevirasto, Paliskuntain yhdistys, Paikkatieto Online Oy, Milliemallie Oy, DNA Oyj, joka on toimittanut ammattiautoilijoiden käytössä olevat puhelimet ja liittymät sekä V-Traffic, jonka palvelu lähettää varoitukset noin puoleen miljoonaan henkilö- tai kuorma-auton GPS-navigointilaitteeseen.

Vuoden 2016 Kuljetuskuutio myönnettiin Tullille panostuksista kuljetusrikollisuuden ja harmaan talouden torjunnassa.

Kuva: Pixhill

toimitus (at) yrittajat.fi