24.1.2018 klo 10:02
Uutinen

75 000 yrittäjää saa tällä viikolla kutsun tutkimukseen

Tällä viikolla lähes 75 000 suomalaista yrittäjää saa Työterveyslaitokselta kutsun tutkimukseen, joka edistää yrittäjien työkykyä ja työstä palautumista.

Työterveyslaitos kerää uutta tietoa yrittäjien työstä palautumisen keinoista.

Tutkimusten mukaan palkkatyössä yli 55 työtuntia viikossa lisää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Yrittäjien osalta vastaavaa tutkimusta ei ole tehty. Se kuitenkin tiedetään, että yrittäjät tekevät selvästi palkansaajia pidempiä työviikkoja.

Suomen Yrittäjien loppuvuodesta 2017 teettämän kyselyn mukaan liki puolet yrittäjistä tekee yli 50-tuntista työviikkoa, ja lähes joka kymmenennellä työtunteja kertyy viikossa yli 70.

– Meillä ei ole tutkittua tietoa siitä, miten pitkät työpäivät vaikuttavat yrittäjiin tai mitkä ovat parhaat keinot edistää yrittäjien työstä palautumista työpäivän aikana ja vapaa-ajalla, sanoo johtava asiantuntija Jaana Laitinen Työterveyslaitokselta.

– Koska lisäksi vain harva mikroyrittäjä hankkii itselleen työterveyshuollon, jossa työkykyä voitaisiin tukea ja tarkkailla, luotettavaa tutkimustietoa tarvitaan myös yrittäjien työterveyshuollon palvelujen sisältöjen uudistamiseksi ja työterveyshuollon palvelujen kattavuuden lisäämiseksi, hän jatkaa.

Uusi kännykkäsovellus yrittäjien avuksi

Nyt tehtävää tutkimusta varten tutkimusryhmä on toteuttanut uuden mobiilisovelluksen. Sovellusta on kehitetty tiiviissä yhteistyössä yrittäjien kanssa. Tutkimuksessa kerätään tietoa siitä, voidaanko puhelimeen asennettavan sovelluksen kautta toteutettavalla ohjauksella muuttaa yrittäjien käyttäytymistä ja edistää heidän työstä palautumistaan ja työkykyä.

– Mobiilisovellus, joka on aina mukana, voisi olla sopiva keino tukea yrittäjiä. Tähän mennessä tutkimukseen on ilmoittautunut noin 605 yrittäjää. Tutkimusta on markkinoitu pääasiassa some-kanavissa, joten ilmoittautuneiden määrä osoittaa asialle olevan tilausta, Laitinen toteaa.

Ohjauksen sisällöt ja ohjausmenetelmät perustuvat tutkittuun tietoon ja on aiemmissa tutkimuksissa todettu käyttäytymisen muutosta edistäviksi. Sovelluksen teknologiset ratkaisut tukevat ja auttavat käyttäjää muutoksen teossa.

– Olemme panostaneet sovelluksen kehittämiseen kokoamalla parhaan mahdollisen osaamisen ja tutkimustiedon monitieteisesti. Sovellus auttaa asettamaan tavoitteita ja antaa vinkkejä ja palautetta työstä palautumiseen. Mukana Työterveyslaitoksen kanssa yhteistyössä ovat Oulun, Tampereen ja Kölnin yliopistojen tutkijaryhmät, kertoo professori Harri Oinas-Kukkonen Oulun yliopistosta.

– Tämä tutkimuksemme on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen, tietääksemme missään ei ole tehty yrittäjien palautumista edistäviä tutkimuksia aiemmin. Se kävi ilmi laajasta kirjallisuuskatsauksestamme, Laitinen toteaa.

Yrittäjät voivat ilmoittautua tutkimukseen osoitteessa www.ttl.fi/palaudu tai sähköpostikutsun saatuaan vastaamalla kyselyyn. Tutkimukseen voivat osallistua kokoaikaiset yrittäjät, joiden yrityksessä on alle 10 työntekijää.

toimitus(at)yrittajat.fi