30.1.2018 klo 13:46
Uutinen

Nämä asiat on hyvä tietää kryptovaluutasta: Rikollista vai ei?

Kryptovaluutoista puhutaan paljon, mutta mitä niillä oikeasti tarkoitetaan ja voiko niitä käyttää tavalliseen ostamiseen?

Kryptovaluuttojen kuninkaana pidetty bitcoin saattaa olla laskeva tähti. Bitcoinin arvo noteerattiin vuodenvaihteessa kaikkien aikojen korkeimmassa arvossaan yli 16 000 eurossa. Tämän jälkeen kryptovaluutta on halventunut noin puoleen.

Samaan aikaan sijoitusmielessä kryptovaluutoista kiinnostuneet ovat kääntäneet katseensa etenkin Ethereumiin, joka lähestyy kaikkien aikojen korkeinta noteeraustaan.

Kryptovaluutat ovat paljon muutakin kuin epävarmoja sijoituskohteita. Kokosimme vastaukset oleellisimpiin kysymyksiin.

Mikä on kryptovaluutta?

Bitcoin oli ensimmäinen krypto- tai virtuaalivaluutta. Se on arvoltaan edelleen suurin kaikista kryptovaluutoista.

Kryptovaluutta on digitaalisessa muodossa olevaa rahaa joka ”louhitaan” tehokkailla tietokoneilla monimutkaisia matemaattisia algoritmejä käyttäen. Kryptovaluutan määrä on rajallinen ja se syntyy tietokoneiden ratkoessa matemaattisia tehtäviä. Jokaisella kerralla kun tehtävä on ratkaistu, syntyy lisää kryptovaluuttaa. Esimerkiksi Bitcoinin louhijat, jotka ovat usein tavallisia käyttäjiä, saavat louhinnasta palkinnoksi pienen osan yhdestä bitcoinista.

Kryptovaluuttaa ei voida louhia rajattomasti. Valuutan luominen hidastuu koko ajan, koska louhiminen vaatii jatkuvasti enemmän laskentatehoa. Jos ja kun laskentateho loppuu, kryptovaluuttaa on luotu maksimimäärä.

Mikä on bitcoin?

Bitcoin on vain yksi lukuisista kryptovaluutoista maailmassa. Kyse ei ole fyysisestä rahasta vaan valuutasta, jolla voi maksaa mutta joka on myös erittäin spekulatiivinen sijoitusinstrumentti. Bitcoinia voi omistaa esimerkiksi vain yhden sadasosan. Bitcoinia voi ostaa välityspalveluista (esimerkiksi Coinbase) tai kerryttää omistusta louhimalla sitä. Louhiminen vaatii kuitenkin erittäin tehokkaan tietokoneen.

Mitä kryptovaluutalla voi tehdä?

Bitcoinin kaltaista kryptovaluuttaa voi omistaa sijoitusmielessä tai sillä voi tehdä ostoksia kaupoissa, jotka hyväksyvät sen maksuvälineenä. Näitä paikkoja on verrattain vähän, ja vielä vähemmän niitä on muille virtuaalivaluutoille. Bitcoinilla voi maksaa muun muassa näissä paikoissa.

Onko se rikollista?

Vaikka esimerkiksi Nordea on kieltänyt työntekijöiltään virtuaalivaluutan omistamisen, kyse ei ole rikollisesta toiminnasta. On kuitenkin tosiasia, että moni rikollinen käyttää virtuaalivaluuttoja maksuliikenteen hoitamiseen, koska niiden seuranta ei ole verrattavissa vakiintuneisiin pankkien operoimaan rahaliikenteeseen. Esimerkiksi Bitcoinia käytetään kyberrikollisuudessa ja huumekaupan maksuvälineenä.

Voiko virtuaalivaluutalla rikastua?

Moni on rikastunut bitcoinin nopealla arvonnousulla parin viime vuoden aikana. Kryptovaluuttoja pidetään yleisesti arvaamattomina sijoituskohteina, joiden kanssa on syytä pitää maalaisjärki mukana. Sijoitusalan ammattilaiset varoittavat, että kryptovaluuttoihin sijoittanut voi menettää koko sijoituksensa. Ei ole mitään varmuutta siitä, että kryptovaluuttojen arvo kasvaisi samaa tahtia tulevaisuudessa.

Kryptovaluuttojen arvoa on nostanut pitkälti se, että niitä on maailmassa rajallinen määrä. Jos esimerkiksi bitcoin jossain vaiheessa vakiintuu yleisesti käytettäväksi valuutaksi, sen arvo saattaa laskea merkittävästi.

Mitä kryptovaluuttoja on olemassa?

Bitcoinin ohella maailmassa on useita virtuaalivaluuttoja, joista tunnetuimmat kilpailijat ovat muun muassa Ethereum, Litecoin, Monero, Ripple, Dash ja Lisk. Näistä Monero on ollut huonossa valossa rikollisten käyttämänä maksuvälineenä. Ripple sen sijaan on yksi ainoista virtuaalivaluutoista, joka on saanut taakseen isoja kansainvälisiä pankkeja.

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi