15.2.2018 klo 13:27
Uutinen

Aloittava yrittäjä, hanki oikeaa tietoa

Yrittäjäksi Y-tunnuksella vai ilman? Kumman tahansa tien valitseekin, yrittäjyyttä harkitsevalle on tärkeintä hankkia oikeaa tietoa monipuolisesti.

Sanna Meronen-Vileniuksen viesti yrittäjäksi ryhtyvälle on yksinkertainen: Kysy, kysy ja vielä kerran kysy. Kirjaa vastaukset paperille tai vahvista tiedot sähköpostitse.

– Ja varaudu siihen, että homma voi silti mennä pieleen, kuten minulla. Nyt jo naurattaa, mutta pari vuotta sitten raivostutti, toimitusjohtaja ja yrittäjä Sanna Meronen-Vilenius sanoo. Hänellä on vuokrajohtajuutta, yrityskonsultointia ja -koulutusta tarjoava yritys Koko & kehitys Oy.

Meronen-Vileniuksen yrittäjäura alkoi muutama vuosi sitten suunnitelmallisella tiedonhankinnalla. Hän kysyi neuvoja usealta taholta. Yksi tärkeimmistä kysymyksistä oli starttiraha: voisiko sitä saada, vaikka olisi ennen yrityksen perustamista toiminut kevytyrittäjänä, eli laskutuspalvelun kautta?

– Minulle sanottiin, ettei kevytyrittäjyys ole starttirahan saamisen este. Niinpä aloin tehdä yrittäjän töitä laskutuspalvelun kautta ja perustin myös nettisivut, joilla markkinoin toteuttamiani palveluja. Samalla laadin rauhassa liiketoimintasuunnitelmaa ja tein starttirahahakemuksen myöhemmin perustettavaa yritystä varten.

Lopulta starttirahaa ei kuitenkaan myönnetty, sillä yrityksen toiminnan ja markkinoinnin katsottiin alkaneen jo aiemmin.

– Kukaan ei tällaisesta sudenkuopasta vihjannut edes puolella sanalla, Meronen toteaa.

Nykyään lainsäädäntö on muuttunut, ja starttirahaa voi saada silloin, kun sivutoiminen yrittäjyys muuttuu päätoimiseksi. Mutta Meronen-Vileniuksella oli toinen tilanne. Kun starttirahaa ei voinut saada, hän laski itsellään olevan kolme vaihtoehtoa:

– Katkeroitua ja lyödä hanskat tiskiin. Alkaa perätä oikeuksiani ja käydä taistoon tuulimyllyjä vastaan. Tai unohtaa koko jupakka. Niinpä menin nettiin ja pistin kaikesta sisuuntuneena osakeyhtiön pystyyn, Meronen-Vilenius muistelee vuoden 2015 kesän tapahtumia.

Kevytyrittäjyys päättyi siis osakeyhtiön perustamiseen.

Yrittäjyys haaveena

Meronen-Vilenius on yrittäjäperheen tytär ja halunnut aina yrittäjäksi.

– Kaikki tekemiseni opiskelujen alusta lähtien ovat olleet polkua kohti yrittäjyyttä. Yhteisöpedagogin tutkinnon päälle olen opiskellut muun muassa liiketaloutta, hankintatoimea ja projektinhallintaa.

Uskallusta täytyi silti kerätä.

– Odotin sopivaa hetkeä, että tuntisin itseni valmiiksi ja riittävän kokeneeksi. Se hetki tuli, kun menin toimitusjohtajaksi vieraalle ja tajusin, että tämähän sujuu, Meronen-Vilenius sanoo.

Meronen-Vileniuksella on varmasti myös keskimääräistä enemmän tietoa yrittäjyydestä, sillä hän on työskennellyt muun muassa Helsingin Yrittäjissä kehittämis- ja projektipäällikkönä ja Suomen Yrittäjissä järjestöpäällikkönä.

Miksi näin kokenut edes mietti kevytyrittäjyyttä?

– Halusin rauhassa kehittää yritystä ja tehdä hyvän liiketoimintasuunnitelman varmistaakseni starttirahan saamisen. Palkkatöissä sellaiseen ei ole aikaa ja energiaa. Sitä paitsi minulla oli myös heti asiakkaita, joita halusin palvella.

Meronen-Vileniusta viehätti myös ajatus siirtymävaiheesta ennen varsinaista yrittäjyyttä, jossa on enemmän vastuita ja velvollisuuksia. Kevytyrittäjällä laskutuspalvelu hoitaa veroasiat ja byrokratian, eikä tarvitse miettiä y-tunnuksia ja yel-maksuja.

Tietoa monesta lähteestä

Kevytyrittäjyys oli muutama vuosi sitten monelle uusi asia.

– Liikkeellä oli enemmän huhuja kuin tiukkaa faktaa. Minuakin peloteltiin ties mistä vaaroista. Onkin tärkeä hakea tietoa luotettavista lähteistä, kuten yrittäjäjärjestöistä ja viranomaisilta.

Kevytyrittäjyys jäi Meronen-Vileniuksen kohdalla lopulta lyhytaikaiseksi. Toisille hän sitä silti suosittelee.

– Se sopii varmasti palkkatöissä oleville ja opiskelijoille, jotka haluavat työskennellä yrittäjänä vain osa-aikaisesti ja kokeilla oman liikeideansa toimivuutta. Sekin vaikuttaa, miten helpolla haluaa päästä. Laskutuspalvelun käyttö on yksinkertaista.

Jos tavoitteena on olla sataprosenttisesti yrittäjä ja jäädä palkkatöistä pois, Meronen-Vilenius perustaisi saman tien varsinaisen yrityksen.

– Siinä on imagoetu ja hankinnoistakin saa tehdä alv-vähennyksiä.

Kahden tilikauden kokemuksella Meronen-Vilenius on todennut osakeyhtiön olevan juuri hänelle sopivin yritysmuoto. Pääosa Koko & kehitys Oy:n toiminnasta on vuokrajohtajapalvelua.

– Teen eri alojen yrityksissä muutamien kuukausien pituisia osa- tai kokopäiväisiä johtajanpestejä. Työskentelen kädet savessa muun organisaation kanssa. Pestiin voidaan yhdistää esimerkiksi konsultointia ja kehityspajoja.

Lisäksi Meronen-Vilenius on yrityksensä kautta myös Uudenmaan Yrittäjissä osa-aikainen pk-yritysten hankintaneuvoja. Hän ohjaa yrityksiä julkisiin hankintoihin osallistumisessa.

Meronen-Vileniuksella on vielä vinkki yrittäjäksi ryhtyvälle, on sitten mielessä varsinainen tai kevytyrittäjyys. Hänen mukaansa yrittäjäjärjestöön kannattaa liittyä, koska sieltä saa tiedon ja tuen lisäksi myös verkostoja.

– Vanhojen ja uusien verkostojen merkitystä ei kannata koskaan väheksyä. Riippuu varmaankin alasta, mutta ainakin minulle muiden antamat suositukset ovat olleet ehdottomasti parasta markkinointia ja jopa liikevaihdon kasvattaja, Sanna Meronen-Vilenius sanoo.

Kuva: Meeri Utti

Lue lisää starttirahan hakemisesta >>

Lue lisää yrityksen perustamisesta >>