17.2.2018 klo 07:02
Uutinen

Kuusi yöllistä murtoa kauppaan – yrittäjä: Jouduin itse etsimään rikoksesta epäiltyä

Ranualaiskauppias pettyi poliisin toimintaan pyytäessään apua murtoaallon keskellä.

Ranualainen K-kauppias pettyi poliisin toimintaan pyytäessään apua murtoaallon keskellä.

Yrittäjät.fi uutisoi ranualaisen koneliikkeestä, johon varkaat ovat iskeneet useita kertoja.

– Poliisin tutkinta ei etene. Olemme ihmetelleet, miksei kukaan ota yhteyttä meihin. Netissä tehdyt rikosilmoitukset sähköposteineen eivät päädy Rovaniemeltä Ranualla olevalle tutkijalle, Ranuan Tarvikekeskuksen yrittäjä Jari Heikkilä totesi haastattelussa.

Ranualaisen K-market Hillamarketin kauppias Anu Hietakangas yhtyy Heikkilän kritiikkiin.

– Olemme painineet vähän samantyyppisen ongelman kanssa. Kahtena edelisenä talvella kauppaamme tehtiin kuusi murtoa. Talvella 2016 kolme kappaletta ja seuraavana talvena kolme murtoa, Hietakangas kertoo.

Hietakangas kertoo ensimmäisen tapauksen kohdalla soittaneensa kolmesti hätäkeskukseen, jotta sai paikalle poliisipartion.

– Epäilivät, ettei kyse ole isosta ongelmasta. Ajattelivat, että kutsun heidät turhaan paikalle. Lopulta he pyysivät, että menisin itse paikalle, jonka jälkeen tarvittaessa soittaisin uudestaan, että tarvitsen oikeasti apua. Itse tiesin, että tilanne oli selvä. En mene yritykseeni murron sattuessa yksin sisälle, Hietakangas muistelee.

Hietakankaan mukaan poliisit eivät aluksi löytäneet epäiltyä tämän henkilöllisyyden varmistuttua.

– Minä jouduin selvittämään epäillyn kotiosoitetta ja olemaan passissa tämän asunnolla kun poliisit saapuivat Rovaniemeltä.

– Kerran oli tilanne, että poliisi ei voinut mennä yksin kohteeseen, koska hänellä ei ollut työparia. Minua hämmästytti se kovin, koska minun olisi kuitenkin pitänyt olla valmis menemään kauppaan yksin.

”Vahingot kymppitonneja”

Rikosaallon viimeisin murto tapahtui viime vuoden maaliskuussa.

– Minusta poliisi suhtautui vähän välinpitämättömästi tilanteeseen. Tämä tulee minulle kalliiksi, mutta myös valtiolle ja veronmaksajille. Jos näihin puututtaisiin vähän nopeammin, olisi resursseja ja aikaa muihinkin töihin. Välillä tunsin, että tein muiden hommia yrittäessäni edistää asioita.

Hietakangas kertoo ymmärtävänsä, etteivät nykyresurssit mahdollista poliisipartioita joka paikkakunnalle. Rovaniemeltä on Ranualle noin 80 kilometriä.

– Enemmän koen ongelmaksi sen, että en saanut kaipaamaani apua ja tukea, jotta asiat hoidettaisiin loppuun asti, Hietakangas sanoo.

– Yrittäjän silmin vahingot olivat kymppitonneja ja jokaiseen tapaukseen käytetty työaika oli poissa muista, oikeista töistä.

Lapin poliisilaitokselta ei perjantaina iltapäivällä osattu kommentoida Hietakankaan väitteitä.

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi

Kuva: Pixhill

Liity Yrittäjiin!