19.2.2018 klo 15:27
Uutinen

Ulkomaalaistaustaisten yritysten määrä kasvaa Suomessa vauhdilla

Suomessa toimii jo noin 10 000 ulkomaalaistaustaista, yrittäjävetoista yritystä. Vuodesta 2013 ulkomaalaistaustaisten yritysten määrä on kasvanut miltei 700 yrityksellä.

Ulkomaalaistaustaiset yritykset muodostavat jo merkittävän osan monista toimialoista. Lisäksi niiden merkitys näyttää yrityskentässä vain kasvavan, todetaan Tilastokeskuksen talous- ja hyvinvointikatsauksessa.

Suomessa toimi vuonna 2016 yhteensä 9 736 ulkomaalaistaustaista yrittäjävetoista yritystä. Yritykset työllistivät liki 29 000 henkilöä ja tuottivat liikevaihtoa 3,5 miljardia euroa.

Vuodesta 2013 ulkomaalaistaustaisten yritysten määrä on kasvanut miltei 700 yrityksellä. Liikevaihtoon on tullut lisäystä reilu miljardi euroa, ja henkilöstömäärä on kasvanut 9 000 hengellä.

Ulkomaalaistaustainen yrittäjä saattaa olla kilpailussa eriarvoisessa asemassa, sillä yritystoimintaan liittyvien haasteiden lisäksi vastaan voi tulla myös kieleen tai kulttuuriin liittyviä ongelmia ratkaistavaksi. Tilastokeskuksen aineistosta kuitenkin paljastui, että ulkomaalaistaustaisten yritysten joukosta löytyi yhtä todennäköisesti kasvuyrityksiä kuin muistakin yrityksistä.

Kaikista ulkomaalaistaustaisista yrityksistä kasvuyrityksiä oli 2,6 prosenttia, joka on täsmälleen sama osuus kuin koko yrityskentässä.

Tässä yhteydessä kasvuyritykseksi määritellään yritys, jossa työskentelee kasvukauden alussa vähintään kolme henkilöä ja henkilöstömäärä kasvaa seuraavana kolmena vuotena vähintään 10 prosenttia vuosittain.

Eniten rakennus- ja ravintola-alalla

Eniten ulkomaalais­taustaisia kasvu­yrityksiä oli rakentamisen toimi­alalla. Kaikista rakentamisen kasvu­yrityksistä ne kattavat 5 prosenttia, kerrotaan Tilastokeskuksen Tieto&trendit-katsauksessa

Ravitsemistoiminnasta, eli käytännössä ravintoloista, kasvu­yrityksiä löytyi toiseksi eniten. Ulkomaalais­taustaiset muodostavat jo huomattavan osan, noin 15 prosenttia, kaikista alan kasvu­yrityksistä. Tämä ei yllätä, sillä ylipäätään ulkomaalais­taustaisten osuus kaikista ravintoloista on merkittävä.

Kolmas toimiala, joka nousee esiin aineistosta, on kiinteistö- ja maiseman­hoito. Tällä toimi­alalla ulkomaalais­taustaisten osuus on noin 8 prosenttia kaikista kasvu­yrityksistä.

toimitus@yrittajat.fi