12.4.2018 klo 14:31
Uutinen

Näin Venäjän ja Trumpin uhittelu vaikuttaa Suomeen: Kipeä isku sahoille

Ruplan romahdus aiheuttaa harmaita hiuksia Suomen sahoilla. Myös muut tärkeät valuutat ovat heikkoja.

Venäjän rupla on kokenut viime päivinä pahimman romahduksen vuosiin, kun geopoliittinen tilanne on kärjistynyt Syyriassa. Yhdysvallat on uhannut ohjusiskuilla ja Venäjä puolestaan on sanonut vastaavansa ampumalla ohjukset alas.

Ruplan romahdus dollariin verrattuna on kova kolaus suomalaiselle sahateollisuudelle. Jo aikaisemmin teollisuutta ovat vaivanneet heikko dollari ja Ruotsin kruunu. Tällä viikolla rupla on heikentynyt noin 10 prosenttia euroa vastaan.

Suomalaiset sahat kilpailevat venäläisten kanssa muun muassa Egyptin markkinoilla. Venäläisellä sahateollisuudella on vahva asema on myös Kiinassa, missä suomalaiset toimivat.

Kauppalehden mukaan Kiina on tällä hetkellä Suomen sahateollisuuden suurin markkina-alue Egyptin tullessa kakkosena.

– Ruplan heikkenemisellä voi olla todella isoja seurauksia, Suomen Sahateollisuuden toimitusjohtaja Kai Merivuori sanoo lehden haastattelussa.

Jos ulkomailla on haasteita, niitä on myös kotimaan markkinoilla. Tukkipuun hinta on noussut varsin korkeaksi Suomessa, mikä painaa sahojen tulosta. Vaikka vienti vetää kohtuullisen hyvin, hinnat ovat alhaalla. Yhdistelmä on vähintään hankala.

Kilpailu on lisäksi kivenkovaa.

– Saksalaiset, ruotsalaiset ja Baltian sahat tekevät hyvää tulosta, amerikkalaiset jopa erinomaista, Merivuori jatkaa.

Tilannetta on helpottanut kysyntä ulkomailla. Sahatavaran vienti nousi ennätystasolle vuonna 2017.

Lähde: Kauppalehti

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi