18.4.2018 klo 15:34
Uutinen

Kuntayhtiöt jälleen tapetilla – KKV määräsi seuraamusmaksun laittomasta suorahankinnasta

Nykyinen hankintalaki toi tammikuussa 2017 KKV:lle uuden tehtävän julkisten hankintojen laillisuuden valvonnassa. KKV antoi ensimmäisen seuraamusmaksuesityksen hankintalain rikkomisesta.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto esitti 10. huhtikuuta 2018 markkinaoikeudelle seuraamusmaksun määräämistä Paraisten kaupungille EU-kynnysarvot ylittävästä hankintalain vastaisesta suorahankinnasta.

case Arkea ja Parainen

Paraisten kaupunki päätti kesäkuussa 2017 luovuttaa ruokapalvelutoimintansa liikkeen luovutuksena kuntien ja kuntayhtymien omistamalle Arkea Oy:lle. Samalla kaupunki osti 1 000 kappaletta Arkea Oy:n osakkeita, jotka vastaavat 0,12 prosentin omistusosuutta yhtiöstä.

Liiketoiminnan luovutuksen yhteydessä kaupunki teki Arkea Oy:n kanssa lisäksi ruokapalvelutoiminnan palvelusopimuksen seitsemälle vuodelle ja sopi kahden vuoden optiokaudesta. KKV:n mukaan sopimuksen arvo olisi enimmillään optiot mukaan lukien jopa yli 20 miljoonaa euroa.

Arkea Oy ei ole Paraisten kaupungin sidosyksikkö.

1. Mitä Paraisten kaupungin olisi pitänyt tehdä sen jälkeen, kun se ulkoisti ruokapalvelutoimintansa Arkea Oy:lle, SY:n kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin?

– Irtautuminen omasta ateriatuotannosta pitäisi tehdä avoimesti niin, että kaikki ostajaehdokkaat voivat ilmoittaa kiinnostuksensa. Kun oma ateriatuotanto oli myyty, Paraisten olisi pitänyt kilpailuttaa tarvitsemansa ruokapalveluhankinnat. Kilpailutus olisi pitänyt tehdä riittävän pieninä osina, ja valita useita yrityksiä mukaan toimittamaan. Näin Parainen mahdollistaisi uutta yrittäjyyttä syntyvän. Se on sitä elinvoimaa.

2. Onko KKV:n markkinaoikeudelle esittämät toimet hankintapäätöksen kumoamisesta ja 200 000 euron seuraamusmaksusta riittävät?

– Toimet ovat riittävät. Nyt Paraisten pitää tehdä edellä kuvaamani ruokapalvelujen hankinnat. Mieluiten osina. Parainen otti turhaan kauppahinnan myymistään ruokapalveluista Arkean osakkeina, kun ei noin pienellä omistuksella voi oikein vaatia mitään.

Case Palmian laajentuminen

Palmia on ostanut hämeenlinnalaisen Tekmen ja Linnan Aterian. Helsingin kaupungin omistamalla palveluyhtiöllä on kasvustrategia ja Tekmen kautta Palmia laajenee Kanta-Hämeeseen. Helsinki yhtiöitti Palmian ravintola-, kiinteistö, siivous- ja vartiointipalvelut lokakuussa 2014. Yhtiöittäminen siirsi noin puolet Palmian liiketoiminnasta yhtiöön.

Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto äänesti maanantaina puoltavasti Tekmen myynnistä.

1. Millaisia vaikutuksia Palmian laajenemisella on alan pk-yrityksille, Satu Grekin?

– Hämeenlinnan kaupungilta oli perusteltu ja sinänsä yrittäjyysmyönteinen päätös irrottautua omasta ateriapalvelutuotannosta ja siirtyä tuottajasta tilaajaksi. On harmi, että Hämeenlinnan avaama elinvoimamahdollisuus on valumassa nyt Helsingin kaupungin taskuun, sillä kaupungit eivät tarvitse liiketoimintamahdollisuuksia. Yritykset tarvitsevat.

Laajan omistuspohjan in house-yhtiöissä uhka pk-yrityksille

Suomen Yrittäjien mukaan laajan omistuspohjan in house-yhtiöt ovat ongelma, sillä jos kuntayhtiöllä on kymmeniä tai satoja omistajia, omistajaohjaus on käytännössä mahdotonta.

– SY:n mielestä nyt tulisi erityisesti pidättäytyä muodostamasta kuntien ja maakuntien yhteisiä in house -yhtiöitä. Jos niitä on, maakunnan markkina on vallattu, eikä pienillä toimijoilla ole pääsyä mukaan, Grekin sanoo painokkaasti.

Kuva: iStock Photo

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi