19.4.2018 klo 10:09
Uutinen

Viisi vinkkiä: Näin palkkaat kesätyöntekijän

Kesätyöntekijän kanssa kannattaa tehdä kirjallinen työsopimus, josta voidaan luotettavasti myöhemmin selvittää, mitä työntekijän kanssa on sovittu, muistuttaa Suomen Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkönen. Hän antaa viisi vinkkiä kesätyöntekijän palkkaamiseen.

Lainopillinen asiantuntija Atte Rytkönen muistuttaa, että työsopimukseen tulisi kirjata ainakin työnteon alkamisajankohta ja työsuhteen kesto, mahdollisen määräaikaisuuden peruste, työtehtävät, palkan määrä sekä työaika.

– Työnantaja ja työntekijä voivat sopia työsopimuksessa työsuhteen alkuun sijoitettavasta koeajasta. Mikäli koeajasta halutaan sopia, tulee siitä tehdä nimenomainen maininta työsopimukseen, Rytkönen huomauttaa.

Ennen kesätyöntekijän palkkaamista työnantajan kannattaa Rytkösen mukaan tarkasti miettiä sitä, kuinka paljon työtä on tarjota. Työsopimus voidaan solmia kokoaikaiseksi tai osa-aikaiseksi, riippuen työnantajan tarpeesta. Jos kesätyöntekijän kanssa on tehty kokoaikainen työsopimus, on työnantajalla palkanmaksuvelvollisuus, vaikka työtä ei olisikaan tarjolla joka päivälle. Osa-aikaisessa työssä palkka suhteutetaan tehtyyn työmäärään.

Suomen Yrittäjät on mukana Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa. Pk-yrityksissä on tarjolla 100 000 kesätyöpaikkaa ensi kesänä.

1. Kartoita työtehtävät

Kartoita ne työtehtävät, joihin kesätyöntekijä tai -tekijöitä tarvitaan. Mieti, mitä työtehtävien tekeminen vaatii ja millaista työntekijää haet.

2. Hoida rekrytointi huolellisesti

Kesätyöntekijöiden rekrytoinnissa kannattaa olla yhtä huolellinen kuin muidenkin työntekijöiden rekrytoinnissa.

Tarkista työ- ja elinkeinotoimistosta, onko kesätyöntekijöiden palkkaamiseen mahdollista saada esimerkiksi palkkatukea tai tukeeko kaupunki jollakin tavalla nuorten palkkaamista. TE-toimistoista voi myös saada apua kesätyöntekijöiden hakemiseen.

Muista myös ilmoittaa muille hakijoille, etteivät he tulleet tällä kertaa valituiksi. Se antaa hyvän ja ammattimaisen kuvan työnantajasta.

3. Tee kirjallinen työsopimus

Työsopimus kannattaa tehdä kirjallisesti. Työsopimukseen on syytä kirjata ainakin palkan määrä, työaika, työtehtävät, työsuhteen kesto ja alkamisajankohta, mahdollisesti sovellettava työehtosopimus sekä määräaikaisuuden peruste.

Tarkista lisäksi, onko työehtosopimuksessa esimerkiksi nuoriin työntekijöihin liittyviä velvoitteita tai määräyksiä palkan osalta.

4. Perehdytä huolellisesti

Kesätyöntekijä kannattaa perehdyttää yhtä huolellisesti kuin muutkin työntekijät, vaikka hän on töissä vain määräaikaisesti.

5. Muista palkkalaskelma ja työtodistus

Palkanmaksun yhteydessä tulee antaa myös palkkalaskelma. Kun kesätyöntekijän työsuhde loppuu, muista antaa hänelle työtodistus.

toimitus(at)yrittajat.fi

Lisätietoja:

http://www.yrittajat.fi/fi-FI/tyonantajanabc/tyontekijan_palkkaaminen/

https://www.tem.fi/tyo/tyolainsaadanto/tyosopimus_ja_tyosuhde/nuoret_tyontekijat/nuorten_tyoehdot

http://www.tyosuojelu.fi/tyosuhde/nuori-tyontekija