5.6.2018 klo 15:24
Uutinen

Jättitabletin tarina alkoi kokemuksista Asperger-lasten vanhempina – Pilotteja ympäri maailmaa ja seuraava rahoituskierros valmistelussa

Jättimäinen tabletti auttaa lapsia ryhmätyötaidoissa laitteen keinovalikoiman avulla. Yetitablet on geneerinen tabletti, minkä vuoksi sen mahdollisuudet ovat laajat koulutuksesta rakennusalalle.

Myös uusi HUSin lastensairaala on tilannut jättitabletteja potilaiden käyttöön.

Espoolaiset Maria ja Jarkko Jokelainen ovat kolmen autismin kirjon lapsen vanhempia, jotka etsivät vuosia keinoja, joilla auttaa lapsiaan kommunikoimaan ympäröivän maailman kanssa. Vuonna 2015 he huomasivat, kuinka vuorovaikutteiset oppitunnit multimedialuokissa auttoivat heidän lapsiaan oppimaan ja kommunikoimaan paremmin.

Business Finland -hanke oli kiinni omarahoituksesta – Tilanne ratkesi kahdessa viikossa

Yetitablet ilmoitti vajaa viikko sitten rahoituskierroksestaan, jossa tietoliikennetarvikkeiden tukkuliike Insmat tuli pienomistajaksi yritykseen. Rahoitusta tuli myös Business Finland -hankkeen muodossa alustan kehittämiseen ja sen laajentamiseen Pohjoismaiden markkinoille. Kehitysputkessa on Yetitablet 2.0. Matkaan tuli pieni mutka Business Finland -hankkeen ehdoista johtuen.

– Business Finland vaati 250 000 euron omarahoitusosuuden. Aiemmassa hankkeessamme omarahoitukseksi kelpasi pankkilaina, nyt ei. Ratkaisimme tilanteen niin, että rupesimme kyselemään tuttujen kautta. Kerroimme, että olisi pikainen tarve valuutalle ja olisi mahdollisuus ostaa halvalla pikku siivu firmasta. Pari viikkoa meni ja löysimme halukkaan ostajan, yrittäjä-teknologiajohtaja Jarkko Jokelainen kertoo.

Tämän vuoden lopulla Yetitablet käynnistää 2,5–5 miljoonan rahoituskierroksen. Alustavia rahoituskeskusteluja on jo käynnissä. Yritys esitteli toimintaansa viime viikon lopulla Helsingissä kasvuyritystapahtuma Arctic15:ssa, missä kiinnostusta oli runsaasti.

– Aika paljon oli sellaisia pieniä sijoittajia, jotka kertoivat tekevänsä ’jopa 50 000 euron sijoituksia’. Meiltä palaa kuukaudessa tuon verran rahaa.

Yritys on kasvanut viimeisen 12 kuukauden aikana harppauksin. Työntekijämäärä on kasvanut kahdesta 17 henkilöön mukaan lukien omistajayrittäjät. Tämän tilikauden liikevaihtoarvio on kaksi miljoonaa euroa.

Pilotteja useissa maissa ja toimialojen kirjo on laaja – Yrittäjä esillä Jordanian tv-uutisissa

Yetitablet on jo käytössä koulutuksessa ja hoivapalveluissa. Sitä käytetään koululuokissa auttamaan lapsia kehittämään ryhmätyössä ja yhdessä tekemisessä tarvittavia taitoja. Yrityksellä on Finnpartnership-projekti Jordaniaan. Finnpartnership on osa Finnfundin toimintaa. Finnfund on ulkoministeriön rahoittaman Liikekumppanuusohjelman toteuttaja.

– Jordaniassa lähdimme koulutuspuolelta liikkeelle. Kaksi työntekijäämme olivat kuukauden paikan päällä ja tutustuivat paikallisiin kouluihin. Olimme kansallisissa tv-uutisissa useita kertoja.

Yetitabletila on Jordaniassa jälleenmyyntiä ja he kouluttavat kumppaneita, muun muassa ylläpitoon. Myös opettajia koulutetaan jättitabletin koulukäyttöön.

Jälleenmyyjäverkosto hyvällä alulla

Pilotteja on käynnissä muun muassa Japanissa, Saksassa, Baltiassa ja Hollannissa. Jokelaisen mukaan Ruotsissa on isoja jälleenmyyjiä ja asiakkaita. Pohjoismaissa yrityksellä on isoja B-to-B-jälleenmyyjiä, kuten Atea, Dustin, Elkjöp (Gigantti ja Elgiganten omistaja) sekä Lyreco.

– Olimme Pohjois-Amerikassa ensimmäisillä messuilla tammi-helmikuussa. Sen jälkeen terveydenhoitotaho on ollut yhteydessä meihin.

Suomessa Jokelaisen mukaan kaikki isot hoivapuolen tahot joko käyttävät tai pilotoivat yrityksen laitteita. Muun muassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS on yrityksen asiakas.

– Suomessa laitetta pilotoidaan rakennuspuolella. Laitteita voi käyttää projektinhallintaan. Tablettia voi käyttää missä tahansa, sitä ei ole tehty vain yhteen tarkoitukseen. Laite on riittävän helppokäyttöinen, niin että 3-vuotias osaa käyttää.

Yetitablet toimii Android käyttöjärjestelmällä.

Kuva: Kuori Oy/Yetitablet

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi