11.6.2018 klo 19:20
Uutinen

Pohjaset on vuoden 2018 SKAL Kuljetusyritys

Keminmaalainen Pohjaset-yhtiö on vuoden 2018 SKAL Kuljetusyritys.

– Pohjaset Oy:tä johdetaan fiksusti, vastuullisesti ja nykyaikaisesti. Johtamismalli antaa valmiuksia ottaa vastaan uusia haasteita ja kehittää toimintaa ajanmukaisesti. Nämä seikat toivat Pohjaset Oy:lle SKAL Kuljetusyritys -tunnustuksen, luonnehtii valintalautakunnan puheenjohtaja, kansliapäällikkö Harri Pursiainen.

Pohjaset Oy:n kasvu kuljetusalan mittapuulla strategisesti johdetuksi suuryhtiöksi on perustunut tietoisiin valintoihin yli 60-vuotisen taipaleen varrella.

Yhtiön käänne tavaraliikenteeseen alkoi 1990-luvulla, kun yritys oli jo siirtynyt seuraavalle sukupolvelle ja lama koetteli maansiirtoalaa. Sopimus Veitsiluodon paperitehtaan kanssa johti ensimmäisen hakeyhdistelmän hankintaan. Pian Pohjaset laajensi palveluitaan sahatavaran trukkikäsittelyyn ensimmäisen tytäryhtiön kautta.

Ulkopuolisia osaajia mukaan

Kasvu käynnistyi toden teolla, kun Pohjaset alkoi hoitaa paperitehdasta palvelevan sahan kokonaislogistiikkaa puun käsittelystä lähtien vuonna 1996. Toinen tytäryhtiö perustettiin tuolloin huolehtimaan biopolttoaineiden murskaustyöstä. Viisi vuotta myöhemmin Pohjaset päivitti yhtiörakenteensa osakeyhtiöksi. Kolmas tytäryhtiö syntyi vuonna 2011 palvelemaan maahantuojia ja teollisuusyrityksiä Keminmaalla. Samalla palvelutarjonta laajeni logistiikan kokonaisratkaisuihin, joihin sisältyivät myös varastointi- ja terminaalipalvelut sekä ovelta ovelle -palvelut.

Tässä yhteydessä Pohjaset laajensi omistuspohjaansa perheen ulkopuolisilla osaajilla, jotka toivat yhtiöön huolinta- ja logistiikka- sekä tietoteknistä ja taloushallinnon asiantuntemusta.

Nykyisin neljän Pohjaset-yhtiön kokonaisuuden tarjonta kattaa kuljetuspalvelut ja räätälöidyt tehdas- ja varastointipalvelut sekä kierrätys- ja biopolttoaineiden käsittelyn Suomessa ja Pohjois-Ruotsissa. Työntekijöitä on runsaat sata. Pohjaset seuraa kuljetuksia toiminnanohjausjärjestelmän avulla energiatehokkuutta painottaen. Käytössä on työajanseurantajärjestelmä sekä ISO -laatu- ja -ympäristöjärjestelmät ja OHSAS-turvallisuusosio. Yhtiö on kehittänyt myös oman Care of Safety -ohjelman, jonka avulla vaaratilanteita pystytään tunnistamaan ja ennaltaehkäisemään.

”Selkeä organisaatio tehostanut toimintaa”

Pohjaset-konsernin johtamismallissa liiketoiminnat on jaettu kolmeen liiketoiminta­yksikköön ja juridinen rakenne häivytetty taustalle, jolloin päätökset voidaan tehdä ketterästi jaettujen vastuualueiden sisällä.

Perheen ulkopuoliset henkilöt yhtiön hallituksessa tuovat päätöksentekoon asiantuntemuksen ohella riippumatonta näkemystä.

– Selkeä organisaatio, jossa jokaisella on oma vastuualueensa, on tehostanut toimintaamme. Panostukset turvallisuuteen maksavat itsensä takaisin toiminnan laatuna, vähentyneinä vahinkoina ja työhyvinvointina, kuvaa myyntijohtaja ja hallituksen jäsen Raimo Pohjanen.

Pohjaset Oy on lähtenyt rohkeasti mukaan muun muassa HCT-kokeiluihin ja sikäli osallistunut suomalaisen logistiikan kehittämiseen. Yhtiön motto ”pidämme mitä lupaamme” soveltuu koko suomalaisen logistiikan asiakaslupaukseksi.

Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 13,1 miljoonaa euroa.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: SKAL