15.6.2018 klo 16:49
Uutinen

Työkorttien markkinat pitää avata kilpailulle – Liikennevirasto näyttää jo tietä

LVI-yrittäjä Kari Kivisaari tuskaili taannoin työkorttien määrää ja kalleutta. Kalliit korttimonopolit alkavat nyt purkautua. Liikennevirasto näyttää suuntaa ja poisti markkinajohtajaa suosivan käytännön työturvallisuuskortista.

LVI-yrittäjä Kari Kivisaari vaatii järkeä pätevyyskorttien viidakkoon. Hänellä itsellään on tulityökortti, työturvallisuuskortti, puhdasvesipassi, tieturvakortti, sähköturvallisuuskortti, hätäensiapukortti, työmailla vaadittava henkilökortti, allasvesipassi sekä kuorma-autokortti.

Monien ja usein myös monopolisoitujen korttien ja koulutusten vuoksi yrittäjille tulee huomattavia kuluja. Ne pitää uusia muutaman vuoden välein istumalla kursseilla. Kivisaaren mielestä digiaikaan sopiva versio olisi se, että kerran hankitut kortit päivitetäänja tentitään netissä.

– Pakollisista pätevyyskorteista tulee viiden henkilön yritykselle 12500 euron kulut viiden vuoden aikana, kun laskee mukaan myös niihin liittyvät kulut kuten päivärahat, LVI-yrittäjä Kari Kivisaari kertoi taannoin Yrittäjäsanomien haastattelussa.

Kivisaari harmittelee sitä, että kesätyöntekijänkin työkuntoon varustaminen tulee maksamaan yli tuhat euroa, kun työvaatteiden lisäksi pitää maksaa työturvallisuus- ja tulityökortit (kurssit 150€/kpl) ja päivien palkat sekä matka- ja päivärahakulut.

Kilpailu avautuu

Digitalisaatio tuo kilpaillut markkinat myös pätevyyskorttien ja työturvallisuuskoulutuksen kentälle – ja laskee myös yrittäjien maksamia kuluja. Liikennevirasto poisti vanhan markkinajohtajaa Työturvallisuuskeskusta suosivan käytäntönsä työturvallisuuskortista kesäkuun alussa.

Taustalla on koulutusammattilainen Matti Jääskeläisen maaliskuussa tekemä vaatimus kilpailun vapauttamisesta. Jääskeläinen perusteli asiaa muun muassa sillä, että voimassa ollut käytäntö oli hankintalain vastainen.

Liikennevirasto muutti kesäkuun alussa käytäntöään siten, että nyt muukin kuin Työturvallisuuskeskuksen antama vastaava koulutus käy.

Vapaus tehdä valintoja

– Turvallisuus on tärkeä asia. On hyvä, että työnantajalla sekä työn tilaajalla on vapaus tehdä valintoja, keneltä hankkivat palveluita turvallisuuden ylläpitämiseksi, sanoo Suomen Yrittäjien kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin.

Hän huomauttaa, että julkisissa hankinnoissa on joskus ehtona, että tarjoaja on varmistunut työturvallisuus- tai ensiapu -asioista – vähintään oman henkilöstönsä tai myös alihankkijoidensa osalta. Kummallakin sektorilla koulutusmarkkina on Grekinin mukaan hyvin keskittynyt:

Työturvallisuuskoulutusmarkkinaa dominoi Työturvallisuuskeskus ry:n koulutus, ja tuote nimeltä ”Työturvallisuuskortti”. Ensiapukoulutusmarkkinaa taas hallitsee SPR ja tuotteet kuten ”EA1, EA2”.

– Kumpaankin koulutukseen on kuitenkin olemassa, ja viime aikoina digitalisaation myötä ja muutenkin syntynyt myös kilpailua ja vaihtoehtoja. Tästä syystä hankinnoissa pitää ryhtyä pääsemään eroon ehdoista, jotka suosivat noiden markkinajohtajien koulutuksia, Satu Grekin sanoo.

Työturvallisuusvaatimukset sinänsä ovat laissa, mutta mitään yksinoikeutta pätevyyden myöntämiseen ei millään taholla ole, Grekin muistuttaa.

– Suomen Yrittäjien mielestä yrittäjällä pitää olla valinnanvapaus, miten turvallisuutensa järjestää, kunhan on järjestetty, Grekin sanoo.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi