19.6.2018 klo 18:02
Uutinen

”Ikinä ei saa sanoa ei millekään ehdotukselle” – kyläkauppiaan kolme vinkkiä menestykseen

Strömforsin ruukin alue on suosittu juhannuksen viettopaikka. Ruukin kyläkaupan yrittäjälle juhannus tuo lisää myyntiä, mutta paljon on säiden varassa.

– Tietysti perusporukka, mökkiläiset ja kyläläiset, käyvät säästä riippumatta. Mutta jos juhannuksena on hyvät kelit, tänne saattaa tulla juhannuksen aikaan turisteja pyörimään. Silloin jäätelökauppa käy kovaa. Juhannuksen päivät vilkastuttavat myyntiä, kauppias Tomi Lapatto kertoo.

Lapaton mukaan sen sijaan juhannuksen alkuviikko on usein jopa tavallista hiljaisempi, koska ihmiset käyvät ennen juhannusta isommissa kaupoissa.

– Pärjäämme perusporukalla juhannuksenkin, emme tarvitse lisätyöntekijää. Teemme kesäkuukausina, toukokuusta elokuuhun, reilusti yli puolet vuoden liikevaihdosta.

Kesällä kauppiaan apuna on yksi työntekijä. Muutama henkilö on kiirehuippuja varten varalla. Kauppa toimii läpi vuoden.

Tomin vinkit kyläkaupan menestykseen

Tomi Lapaton mukaan ykkösjuttu on palvelu.

– Tällaisessa paikassa pitää ehdottomasti olla niin palvelualtis kuin ikinä pystyy olemaan. Lisäksi pitää joustaa niin paljon kuin mahdollista, eikä ikinä saisi sanoa ei millekään ehdotukselle. Kaikkea, mitä ihmiset toivovat, pitäisi ainakin kokeilla. Sitten on eri juttu, pystytäänkö kaikki pitämään valikoimissa.

– Toinen tärkeä juttu on sijainti. Jos perustaisi kyläkaupan, ei kannattaisi laittaa Prisman viereen. Meillä ei ole kilpailijoita lähistöllä. Lähin isompi kauppa on 10-15 kilometrin päässä.

Lähimmät kaupat ovat Kotkan suunnalla ja Loviisassa.

– Kolmas juttu menestymiseen ovat tuotteet. Valikoimiin voi ottaa vähän erikoisempiakin tuotteita. Kannattaa haalia sellaisia tuotteita, mitä ei joka paikasta löydy. Minullakin on esimerkiksi sirkkasuklaata. Uudet erikoisemmat jutut voivat tuoda uusia asiakkaita, Tomi Lapatto neuvoo.

Viisi vuotta kyläkauppiaana

Lapatto perusti kyläkaupan opiskeluaikoina kavereiden kanssa itselleen kesätyöksi. Kaksi muuta lähtivät 1,5 vuoden jälkeen jatkamaan opintoja ja Lapatto jäi kauppiaaksi.

Syksyllä hänellä tulee viisi vuotta kyläkauppiaana täyteen. Lapatto harjoittaa myös maanvuokrausta.

– Kyläläiset ovat löytäneet kaupan hyvin. Olemme tällainen kyläläisten kohtaamispaikka. Varmasti tunnen melkein jok’ikisen kyläläisen. Kaikkia oheispalveluita kannattaa tarjota; minulla on postia ja matkahuoltoa. Lisäpalvelut tuovat enemmän ihmisiä väkisin.

Pientuottajien tuotteita oluesta lenkkimakkaraan

Strömforsin ruukkialue kuhisee kesäviikonloppuisin. Melkein joka viikonloppu on jotain tapahtumaa, muun muassa kesäteatteri.

Tomi kertoo pyrkivänsä pitämään jokusen viikon lomaa talviaikaa, kesä menee kokonaan työnteossa.

Ruukin kyläkaupan valikoimissa on paikallisten tuottajien tuotteita, muun muassa Takatalo & Tompuri panimon juomia Virolahdelta, kotkalaisen Leistin leipomon possoa, eli kotkalaista perinnemunkkia omenahillolla. Myynnissä on myös pientuottajien juustoja Paavolan kotijuustolasta ja lenkkimakkaraa Neittamon herkusta.

Kuva: Ruukin kyläkauppa

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi