9.7.2018 klo 09:40
Uutinen

Ministerit huolissaan yrittäjien jaksamisesta: Yksinyrittäjistä joka neljäs ansaitsee alle tonnin kuussa

Monen tavallisen yrittäjän arki on sitkeää selviytymistä päivästä toiseen. Myös yrittäjillä ja heidän perheillään on oikeus hyvinvointiin ja turvaan, kirjoittavat elinkeinoministeri Mika Lintilä ja perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.

”Suomi elää yrityksistään ja yrittäjistään. Suomen tulevaisuuden kannalta on elintärkeää, että meillä on jatkossakin elinvoimaisia, yhden tai useamman henkilön työllistäviä yrityksiä eri puolilla maata”, kirjoittavat ministerit Lintilä ja Saarikko muun muassa Aamulehdessä ja Satakunnan Kansassa julkaistussa puheenvuorossaan.

Ministerit ovat huolissaan yrittäjien jaksamisesta ja toimeentulosta.

”Markkinavoimia manatessa voi helposti unohtua, että monen tavallisen yrittäjän arki on sitkeää selviytymistä päivästä toiseen. Esimerkiksi yksinyrittäjistä joka neljäs ansaitsee alle tonnin kuussa. Suurin osa taloutemme pyörien liikuttajista on hyvin pienituloisia. Erityisesti näin on naisvaltaisissa yrityksissä, kuten kampaamoissa ja käsityöalalla. Näistä pienituloisista yrittäjistä meidän tulee kantaa huolta entistä enemmän ja kehittää heidän yrittämisensä edellytyksiä”, Lintilä ja Saarikko kirjoittavat.

Yrittäjien jaksaminen huolettaa

Yrittäjien jaksamisesta huolestuneet ministerit huomauttavat puheenvuorossaan, että yleisin syy yritystoiminnan lopettamiseen tai konkurssin tekemiseen ei liity rahaan, vaan uupumiseen.

”Yksittäisen yrittäjän hartioilla on paitsi oman perheen, usein myös työntekijöiden perheiden toimeentulo. Vastuu painaa, eikä omasta henkisestä ja fyysisestä jaksamisesta ehditä pitää huolta. Työn imu ja yksin selviytymisen eetos voivat nekin viedä mukanaan.”

Ministerit Mika Lintilä ja Annika Saarikko painottavat, että myös yrittäjien työssäjaksamisen tulisi olla yhteinen asia, jota ei pidä sysätä yksinomaan yrittäjän itsensä vastuulle. Vertaistuki ja läheiset ovat usein tärkein apu arjessa. Niiden lisäksi tarvitaan sekä ennaltaehkäisevää että hoitavaa palveluverkostoa, johon turvata, kun oma jaksaminen ei enää riitä.

Oikeus hyvinvointiin

”Arvioiden mukaan vain noin 10–20 prosenttia yrittäjistä kuuluu työterveyshuollon piiriin. Asennemuutosta tarvitaan myös yleiseen ilmapiiriin; yrittäjälle kuuluu sairasloma silloin, kun sen tarve on.

Julkisen vallan lisäksi yrittäjäjärjestöt tarjoavat yrittäjille monenlaista tukea ja apua. Haasteena on usein se, että moninaiset palvelut ovat pirstallaan ja niiden löytäminen hankalaa. Vaikeuksien keskellä hyötyä olisi jo siitä, että joku ohjaisi oikealle ovelle koordinoidusti.

Myös yrittäjillä ja heidän perheillään on oikeus hyvinvointiin ja turvaan. Yrittäjyyteen kuuluvat riskinotto ja vastuu, ei loppuun palaminen”, Lintilä ja Saarikko toteavat puheenvuorossaan.

Katso ministereiden koko kirjoitus täältä

toimitus@yrittajat.fi