17.8.2018 klo 11:40
Uutinen

Työnantaja, tästä korvauksesta et ehkä tiennyt – Näin saat 2500 euroa naispuolisen työntekijän perheenlisäyksestä

Työnantaja voi hakea Kelalta perhevapaakorvausta kustannuksista, jotka aiheutuvat naispuolisen työntekijän vanhemmuudesta, jos vain ehdot täyttyvät.

Perhevapaakorvausta on voinut hakea viime vuoden keväästä alkaen. Yrittäjä voi hakea sitä myös Kelan sähköisessä asiointipalvelussa.

Kyseessä on 2500 euron suuruinen kertakorvaus, joka voidaan maksaa naispuolisen työntekijän raskaudesta tai adoptiosta, jos ehdot täyttyvät. Yrittäjä ei voi saada korvausta omista vanhemmuudesta aiheutuvista kustannuksistaan.

Näillä ehdoilla saat korvauksen

1. Työntekijälle on maksettu äitiysrahaa tai adoptioäidin vanhempainrahaa.

2. Työntekijälle on maksettu äitiysrahan tai adoptioäidin vanhempainrahan ajalta työ- tai virkaehtosopimukseen tai työsopimukseen perustuvaa palkkaa vähintään kuukauden ajalta yhtäjaksoisesti. Jos äiti tekee kuukauden palkallisen äitiysvapaan ajalla työpäiviä, se katkaisee kuukauden maksujakson.

3. Työntekijän työsuhde on kestänyt vähintään kolme kuukautta ennen äitiysrahakauden tai adoptioäidin vanhempainrahakauden alkamista. Työsopimuksen on kestettävä vähintään vuoden.

4. Työntekijän työaika on ennen äitiysrahakauden tai adoptioäidin vanhempainrahakauden alkamista vähintään 80 prosenttia alan kokoaikaisesta säännöllisestä työajasta.

5. Perhevapaakorvausta voi hakea myös työnantaja, joka maksaa äidille palkan ja vanhempainpäivärahan erotuksen.

6. Vuoden mittainen työsuhde voi täyttyä myös useammasta määräaikaisesta työsuhteesta, jos ne jatkuvat samalla työnantajalla yhtäjaksoisesti vähintään vuoden.

7. Perhevapaakorvausta voi hakea heti, kun palkkaa on maksettu vähintään kuukaudelta. Perhevapaakorvausta on haettava viimeistään kuuden kuukauden kuluessa vanhemman vanhempainpäivärahakauden päättymisestä.

Kuva: iStockPhoto

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi