14.9.2018 klo 09:27
Uutinen

Poliisilla toive autoileville yrittäjille: ”Suunnitelkaa työt ja aikataulut nopeusrajoitusten mukaan”

Monelle yrittäjälle ajo-oikeus on välttämättömyys. Kysyimme poliisilta, minkälaista harkintaa se harjoittaa ylinopeuksista johtuvien ajokieltojen pituuksista päätettäessä.

– Jatkuvasti, päivittäin. Niitäkin on joukossa luonnollisesti paljon, jotka työn puolesta autoilevat, kuvailee Helsingin poliisin ylikomisario Hannu Hirvonen ylinopeustapausten määrää.

Jos ylinopeustapauksissa saatuja rikesakkoja tai sakkoja on vuodessa kolme ja kahdessa vuodessa neljä, niin ajokortin voi menettää määräajaksi. Asian ratkaisee kotipaikkakunnan poliisilaitos.

– Ajokielto voi olla kuukaudesta puoleen vuoteen, Hirvonen kertoo.

Ajokorttilaissa todetaan, että ”ajokiellon kestoa määrättäessä otetaan huomioon vaikutukset, jotka toimenpiteellä on ajokieltoon määrättävän toimeentuloon ja välittömään liikkumiseen. Vähennykseksi luetaan aika, jonka kuljettaja on ajokieltoon johtaneen teon vuoksi ollut ilman ajo-oikeutta”.

Hirvosen mukaan poliisi ottaa ajokiellosta päättäessään huomioon henkilön liikkumistarpeet sekä mahdolliset vaikutukset hänen toimeentuloon.

– Lähtökohtaisesti laki määrää säännöt. Niissä pohdiskellaan teon laatua, liikkumisen tärkeyttä, ylinopeuden ja mahdollisten vahinkojen määrää ja niin edelleen. Kokonaisuus ratkaisee. Toki otamme huomioon mahdollisen kohtuullisuusnäkökulman. Harkinta tehdään aina tapauskohtaisesti. Pyrimme pitämään saman linjan, jottei siitä tule poikkeavuuksia. Oikeudenmukaisuus toteutuu ajokieltojenkin osalta, Hirvonen korostaa.

”Emme voi kaikkea antaa anteeksi”

Hirvonen toivoo, että ammattinsakin puolesta ajo-oikeutta tarvitsevat tiedostavat mahdolliset seuraamukset, ”myös ajokieltoseuraamukset”.

– Ne pitäisi aina ymmärtää kun lähdetään liikenteeseen. Kuten urheilussakin, rikkomuksesta tulee ensin keltainen tai punainen kortti. Joskus suora ulosajo. Vaikkei liikenne olekaan eikä saakaan olla urheilua, on siinä vähän samantyyppisiä sääntöjä, joita pitää noudattaa.

Liian raskaasta kaasujalasta voi saada myös toistuvien rikkomusten seurauksena pelkän huomautuskirjeen.

– Se pitäisi lukea ja miettiä omaa ajotapaansa. Syynä voi olla huomaamattomuus, liikennemerkkejä on aika paljon, kuten myös nopeudenvalvontatolppia. Siksi pitäisikin keskittyä vain ajamiseen.

Hirvosen mukaan pelkästään Helsingin poliisille tulee kymmeniä ylinopeustapauksia joka viikko.

– Auto on monelle yrittäjälle tärkeä. Se näkyy kuulemiskirjeiden selvityksissä. Pyrimme aina huomioimaan sen, mutta emme voi kaikkea anteeksikaan antaa. Ehkä työnantajat voisivat keskustella ”liikkuvien” työntekijöiden kanssa, kun töitä ja aikatauluja suunnitellaan.

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi

Kuva: Pixhill