18.9.2018 klo 16:02
Uutinen

Tilitoimistoyrittäjä: Irtisanominen on aina raskas epäonnistuminen koko työyhteisölle

Hallitus aikoo helpottaa työllistämistä alle 20 henkilön yrityksissä lieventämällä yksilöperusteisen irtisanomisen kriteerejä.

Esitystä vastustavan ay-liikkeen mukaan esitys toteutuessaan lisäisi mielivaltaisia, ”pärstäkertoimella” tapahtuvia irtisanomisia.

Tilitoimistoyrittäjä Mikko Akselin hämmästelee ay-liikkeen väitteitä.

– Ne ovat täysin perusteettomia. Esityksen mukaan irtisanomiseen on edelleenkin oltava asiallinen syy ja peruste, Akselin sanoo.

Akselinin mukaan työsuhteen päättämisessä on usein kyse koko työyhteisön pahoinvoinnista.

– Irtisanominen on epäonnistuminen, raskas päätös. Henkisesti ikävä, mutta joskus välttämätön asia koko työyhteisön hyvinvoinnin turvaamiseksi.

– Yrittäjä harjoittaa liiketoimintaa ansaitakseen. Paljonko hän tienaa irtisanomalla? Kuka on se maksava asiakas, Akselin kysyy.

Jokainen rekrytointi on yrittäjälle iso kustannuserä. Samalla tavalla myös jokainen työsuhteen päättyminen.

– Jokainen kerta kun työsuhde päättyy – tai päätetään – se maksaa yritykselle. Uusi henkilö on rekrytoitava ja perehdytettävä, se vie muutaman henkilötyökuukauden. Siis aikaa ja rahaa.

Akselin arvioi epäonnistuneen, irtisanomiseen tai -sanoutumiseen johtaneen työsuhteen kustannuksiksi kokonaisuudessaan keskimäärin ”useamman kymppitonnin”.

”Mahdollisimman selkeällä tavalla”

Suomen Yrittäjien työoikeuden asiantuntija Albert Mäkelän mukaan Suomessa on erittäin tiukka henkilöperusteisen irtisanomisen lainsäädäntö.

– Samasta irtisanomisesta voi tulla eri oikeusasteissa täysin päinvastaiset tuomiot, Mäkelä sanoo.

– Pienen yrittäjän on erittäin vaikea arvioida, täyttääkö työntekijän jokin toiminta irtisanomisperusteen. Riski siitä, että irtisanominen katsotaan laittomaksi, on todellinen ja suuri.

Vain pieni osa irtisanomisriidoista ratkaistaan oikeudessa. Yleensä osapuolet sopivat tapauksen keskenään ennen käräjäsalia. Arviot hallituksen esityksen vaikutuksesta riitojen määrään vaihtelevat.

– Irtisanomisperusteen keventäminen pitäisi tehdä mahdollisimman selkeällä tavalla. Hallituksen ehdotusta olisi vielä syytä selventää, Mäkelä sanoo.

– Asiallisen ja painavan syyn sijaan voitaisiin edellyttää vain asiallista syytä, Mäkelä selventää.

Listasimme esimerkkejä irtisanomiseen liittyvistä oikeustapauksista. Voit lukea niitä täältä.

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi

Kuva: Getty Images