21.9.2018 klo 09:44
Uutinen

Suomalaisen yrittäjyyden ikoni on poissa – Kyllikki Tapola teki mustasta makkarasta kuuluisan

Lihanjalostustehdas Tapola Oy:n perustaja Kyllikki Tapola on menehtynyt 84-vuotiaana, kertoo Aamulehti.

Lihanajalostustehdas Tapolan perustaja Kyllikki Tapola tunnettiin voimakastahtoisena ja ahkerana yrittäjänä.

Kyllikki ja Martti Tapolaa on pitkälti kiittäminen tamperelaisen mustamakkaran tuomisesta koko kansan tietoisuuteen. Vaikka mustamakkara on nykyisinkin varsin leimallisesti tamperelainen, se on levinnyt laajalle Suomeen.

Lihanjalostustehdas Tapolan tarina alkoi vuonna 1953, jolloin yritys toimi varsin alkeellisissa tiloissa Tammelan pallokentän laidalla. Tuotantotiloissa valmistettiin verimakkaraa 1800-luvulta olevan reseptin perusteella. Kyllikki Tapola oli itse myymässä mustaa makkaraa torilla. Kun toiminta kasvoi, tilat modernisoituivat ja Tapola avasi tehtaan Tampereen Lielahteen. Samalla mustalle makkaralle aukesivat kokonaan uudet ja laajemmat markkinat.

Kyllikki Tapola sai runsaasti tunnustusta yrittäjyydestään. Hänelle myönnettiin Suomen Yrittäjien keskusliiton kultainen yrittäjäristi, yrittäjän palkinto 50-vuotisesta urastaan ja yhtenä kruununa valtakunnallinen yrittäjäpalkinto vuonna 1990. Tapolan lihatuotteet sen sijaan ovat menestyneet myös kansainvälisissä kilpailuissa.

Vuonna 2017 Tapola Oy Lihanjalostustehdas valittiin vuosisadan maakunnalliseksi yritykseksi Pirkanmaalla.

Kuva: Lihanjalostus Tapola Oy

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi