1.10.2018 klo 16:04
Uutinen

Lakot alkavat ja ylityökiellot laajenevat – mitä ne tarkoittavat käytännössä?

Keskiviikkona 3. lokakuuta useat ammattiliitot pitävät vuorokauden mittaisen poliittisen lakon, jollei sopua yllättäen löydy. Mitä lakko ja ylityökielto tarkoittavat käytännössä pk-yrityksissä?

Teollisuusliitto, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Sähköliitto ja Ammattiliitto Pro pitävät keskiviikkona 3.10. vuorokauden poliittisen lakon vastalauseena hallituksen suunnitelmille henkilöperusteisen irtisanomisen keventämisestä alle 20 työntekijän yrityksissä.

Myös Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL julisti 15 elintarvikealan työpaikkaa poliittiseen lakkoon keskiviikkona 3.10. Lakko koskee noin 4500:ttä elintarvikealan työntekijää muun muassa Atrialla ja HKScanilla.

Teollisuusliiton lakko koskee 150 toimipistettä eri puolilla maata ja noin 22 000 työntekijää. Ammattiliitto Pron työnseisaus koskee muun muassa teknologia- ja kemian alan sekä kumi- ja elintarviketeollisuuden työntekijöitä.

Palvelualojen ammattiliitto PAM:n lakko koskee matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita ja kiinteistöpalvelualaa.

Useita ylityökieltoja

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL aloitti ylityö- ja vuoronvaihtokiellon lähes kaikilla aloillaan maanantaina 1. lokakuuta. Sen piirissä on lähes 100 000 jäsentä. Sähköliiton lakossa on mukana noin tuhat työntekijää.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin hallitus on päättänyt kaikkia sen aloja koskevasta ylityökiellosta 3.– 23. lokakuuta. Ylityökielto koskee 26:tta sopimusalaa, muun muassa Alkon myymälätyöntekijöitä.

Ammattiliitto Pron, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n ja Teollisuusliiton julistama ylityökielto tuli voimaan jo 17. syyskuuta. Tehy ja Super julistivat ylityö- ja vuoronvaihtokiellon alkavaksi 26. syyskuuta.

Työtaisteluun osallistuminen on vapaaehtoista

– Työntekijän on aina ilmoitettava työnantajalle etukäteen aikomuksestaan osallistua työtaisteluun. Oikeus osallistua lakkoon koskee niin järjestäytyneitä kuin liittoon kuulumattomia työntekijöitä. Työtaisteluun osallistuminen on kuitenkin aina vapaaehtoista. Työntekijöitä ei voida pakottaa osallistumaan työtaisteluun, muistuttaa asiantuntija Atte Rytkönen Suomen Yrittäjistä.

Työtaisteluun osallistuneilla työntekijöillä ei ole oikeutta palkkaan työtaistelun ajalta. Työntekijöillä ei ole myöskään oikeutta luontoisetuihin työtaistelun aikana lukuun ottamatta asuntoetua. Myöskään työnantajan tapaturmavakuutus ei ole voimassa työtaistelun aikana.

– Kuukausipalkkalaisten palkka voidaan vähentää noudattaen asianomaisen työehtosopimuksen määräyksiä. Jos työntekijän työsuhteeseen ei sovelleta mitään työehtosopimusta, voidaan poissaolopäivän palkka laskea asianomaiseen kuukauteen sisältyvien työpäivien perusteella, Rytkönen sanoo.

Mikäli lakko tai ylityökielto vaikeuttaa yrityksen töiden valmistumista asiakkaiden kanssa ennakkoon sovittujen aikataulujen mukaisesti, on syytä ilmoittaa asiasta viipymättä asiakkaalle ja pyrkiä sopimaan ratkaisuista mahdollisten työtaistelun vaikutusten huomioimiseksi.

Toimi näin

Katso laaja ohje- ja tietopaketti lakkoon ja ylityökieltoon liittyen täältä

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi