8.10.2018 klo 21:21
Uutinen

Tiukat ympäristötavoitteet luovat mahdollisuuksia  yrittäjille

Meidän pitää muuttaa elämäntapaamme perusteellisesti, linjaa hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC raportissaan. Suomen Yrittäjien mukaan samalla luodaan mahdollisuuksia yrittäjävetoisille puhtaammille teknologioille ja polttoaineille.

IPCC edellyttää maanantaina julkaistussa raportissaan rankkoja toimia, jotta maapallon lämpeneminen saadaan rajoitettua 1,5 asteeseen. Hiilidioksidipäästöjen pitäisi pienentyä maailmanlaajuisesti 45 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Nollapäästöihin pitäisi päästä vuoteen 2050 mennessä.

Nykyisillä maiden päästövähennyssitoumuksilla ilmasto on lämpenemässä noin kolme astetta.
Suomen Yrittäjien ympäristöasioihin perehtynyt ekonomisti Sampo Seppänen kirjoitti maanantain Helsingin Sanomissa, että se johtaisi laajoihin ympäristöongelmiin, sään ääri-ilmiöiden lisääntymiseen, ruuantuotannon edellytysten heikkenemiseen ja suuriin pakolaisvirtoihin Eurooppaan. Myös talous sakkaisi.

Suomessa lämpeneminen olisi noin kaksi kertaa voimakkaampaa. Pakolaisvirtojen ja maatalouden haasteiden lisäksi pienelle, viennistä riippuvalle maalle maailmantalouden taantuminen on myrkkyä. Sen osoitti viimeksi vuoden 2008 -finanssikriisi, Seppänen kirjoittaa.

Ekonomisti Sampo Seppänen peräänkuuluttaa lisätoimia päästövähennyksiin.

– Nykyinen saastuttamisen tahti tulee vielä kalliiksi. Entinen maailmanpankin pääekonomisti on todennut raportissaan, että globaali bruttokansantuote tulee vähenemään 5–20 prosenttia, jos tarvittavia toimia ei tehdä. Tämä kehitys osuisi pahasti myös Suomen talouteen ja yrittäjäkenttään, Seppänen sanoo.

Hänen mukaansa EU:ssa ja Suomessa kansantalouden ja yrityskannan kannalta järkevintä on lisätä päästövähennyksiä päästökauppasektorille. Päästökauppasektoriin kuuluu pääosin sähköntuotanto ja teollisuuden päästöt sekä Suomessa sähkön ja lämmön yhteistuotanto.

Panostusta tutkimukseen ja uuteen teknologiaan

– Lisäämällä päästökauppaan kunnianhimoa tehdään fossiilisista polttoaineista kalliimpaa ja näin luodaan mahdollisuuksia yrittäjävetoisille puhtaammille teknologioille ja polttoaineille, ekonomisti Seppänen toteaa.

Hän panostaisi myös tutkimukseen ja uuteen teknologiaan.

–Tällä hetkellä yritystuissa on pk-yrityksiä syrjiviä ja tehottomia energiatukia, kuten teollisuuden energiaveron palautukset ja päästökauppakompensaatio. Näistä voidaan kohdentaa rahaa tutkimuksen ja uuden teknologian puolelle. Teollisuuden kustannuskilpailukyvystä voidaan huolehtia sähkön alemman verokannan ja dieselin kohtuullisilla tasoilla, Seppänen sanoo.

toimitus(at)yrittajat.fi