16.10.2018 klo 20:07
Uutinen

Huawein uusi huippupuhelin hämmästytti yleisön: Toimii myös langattomana latausalustana

Huawei on esitellyt Lontoossa uusimman huippupuhelimensa. Yksi sen ominaisuuksista herätti yleisössä erityistä mielenkiintoa.

Huawei on esitellyt Lontoossa Mate 20-, Mate 20 Pro- ja Mate 20 X-älypuhelinmallit, joista Suomeen tulee Mate 20 Pro. Laitteen toimitukset käynnistyvät marraskuun 5. Päivä. Puhelimen hinta on 999 euroa.

Kyseessä on aktiiviselle tehokäyttäjälle tarkoitettu älypuhelin, joka kilpailee etenkin iPhone XS Maxin ja Samsungin Galaxy Note 9:n kanssa.

Mate 20 Pro nousee ominaisuuksillaan Android-puhelinten ehdottomaan kärkikastiin. Se toimitetaan käyttäjille uusimmalla Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversiolla.

Kolme takakameraa

Uutuuden kohokohtiin lukeutuu kolmoiskamera, joka pitää sisällään 40 megapikselin kamerakennon. Sen viereen on istutettu 106 asteen laajakulmakamera 20 megapikselin kennolla.

Kolmas kamera on telekamera kahdeksan megapikselin kennolla. Kuvausta harrastavat ovat luultavasti mielissään lähikuvausominaisuudesta, jolla kohteen saa tarkaksi vielä 2,5 senttimetrin etäisyydeltä.

Tarjolla on ensimmäistä kertaa vedenalainen kuvausmoodi, joka on tosin tarkoitettu käytettäväksi erikseen myytävän suojakotelon kanssa. Kotelon ansiosta puhelimen voi upottaa viiden metrin syvyyteen.

Virtaa toiselle puhelimelle

Kameroitakin enemmän yleisöä kiinnosti Mate 20 Pron kyky toimia langattomana latausalustana. Käytännössä sillä voi siis ladata mitä tahansa Qi-latausstandardia tukevaa puhelinta tai mobiililaitetta. Ominaisuus täytyy kytkeä päälle erikseen.

Älypuhelinvalmistajat pyrkivät nykyään jättämään mahdollisimman paljon tilaa näytölle laitteen etupuolella. Kun puhelimen takana tarvitaan entistä enemmän tilaa kameroille, yksi ratkaisu on joko luopua sormenjälkitunnistimesta kokonaan tai sijoittaa se näytön alle. Mate 20 Prossa näytön alle sijoitetun sormenjälkilukijan ohella näytön voi avata kasvontunnistuksella, joka ainakin ensimmäisten kokeilujen perusteella toimii erittäin nopeasti.

Tekoäly on isossa roolissa Huawein uutuudessa. Kiinnostava ominaisuus on muun muassa puhelimen kyky tunnistaa erilaisia elintarvikkeita ja kertoa kameraa osoittamalla, paljonko kyseinen ruoka-aine sisältää kaloreita. Tekoäly tarjoaa myös mahdollisuuden muuttaa valokuvan tausta mustavalkoiseksi ja samalla korostaa esimerkiksi etualalla olevan ihmisen vaatteiden värejä.

Uusi innovaatio muistikortissa

Huawei esitteli Lontoossa uudenlaisen, aikaisempaa pienemmän NM Cardin, joka on saman kokoinen nano-SIM-kortin kanssa. Puhelimessa on kaksi sim-korttipaikkaa, joista toiseen voi ujuttaa uuden pienemmän muistikortin. Kyseisiä kortteja ei valmista tällä hetkellä kukaan muu kuin Huawei itse.

Kokonaisuutena Huawei Mate 20 Pro on erittäin kova vastustaja Applen uusille älypuhelinmalleille ja Android-rintamalla esimerkiksi Samsungille. Ominaisuuksiensa puolesta laite nousee kiistatta Android-markkinoiden kukkulan kuninkaaksi.

Ensituntuman perusteella laitteen huonoja puolia on muun muassa liukas tuntuma kädessä. Puhelinta saakin käsitellä varoen. Miinuslistalla on myös puuttuva 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.

Teksti ja kuvat: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi