21.11.2018 klo 14:41
Uutinen

Sipoonrannan rakentaminen jää kesken – Retkeily-yrittäjä: ”Enää ei kannata satsata”

Asukkaat ovat toivoneet Sipoonrantaan lisää palveluita, mutta keskeneräinen asuinalue ei houkuttele yritystoimintaa eikä palveluiden tarjoajia. Alueen asunnot ovat käyneet huonosti kaupaksi.

Sipoon kunta on eilen neuvotellut maankäyttösopimuksen purkamisesta ja alueen maisemoinnista rakennusyhtiö Skanskan kanssa. Sipoonranta Oy:n kunnalta ostamat maat palautuvat kunnan omistukseen.

Jos sopimus syntyy, maisemointi toteutetaan kevään 2019 aikana.

Sipoon kunnan sivuilla olevassa tiedotteessa kerrotaan, että suunnitelman mukaan asuminen ja satamatoiminnot erotetaan selkeämmin toisistaan.

Harry ”Hjallis” Harkimo on myynyt omistuksensa jo aiemmin Sipoonranta Oy:stä.

Harkimo ei halua kommentoida Sipoonrantaa koskevia asioita, vaikka on hallituksen puheenjohtaja. Hän vetoaa siihen, ettei ole enää omistaja. Hän omistaa enää vain laiturialueet.

– Olen uusimassa laitureita, ja siellä on 250 venepaikkaa. Ne ovat täynnä koko ajan, joten siinä ei ole mitään ongelmaa, Harkimo sanoo.

Alueen asukkaat ovat toivoneet alueelle lisää palveluita, mutta keskeneräinen asuinalue, jonka asunnot eivät käy kaupaksi, ei houkuttele alueelle yritystoimintaa eikä palveluiden tarjoajia.

– Palvelut ovat koko Sipoon alueella haaste. Nikkilä ja Söderkulla ovat kiinnostavampia alueita, ja niihin on odotettavissa pari-kolme tuhatta asukasta lisää pitkässä juoksussa. Koko kunnan väkimäärä on noin kolmen prosentin kasvussa. Silti kaikki erikoispalveluiden yrittäjät ovat tiukilla, Sipoon Yrittäjien puheenjohtaja ja arkkitehti Juhani Aalto kertoo.

”Harmi, että Sipoonranta jäi tyngäksi”

Sipoonrannassa toimii melonta- ja retkeilytavaroita myyvä Bear & Water. Sen omistaja Björn Lehtinen pitää itseään syypäänä siihen, että koko Sipoonrannan hanke lähti liikkeelle.

– Tulimme tänne ennen kuin Sipoonrannasta oli tietoakaan. Hain rakennuslupaa, jolloin minulta kysyttiin, miksi en teetä arkkitehdillä parempia suunnitelmia. Teetin rakennussuunnitelman ja siitä lähti idea koko Sipoonrannan alueen syntyyn, Lehtinen kertoo.

Hänen mukaansa Sipoonrannan alueen kesken jäämisellä ei ole suurempaa merkitystä hänen nykyisen liiketoimintaansa, sillä asiakkaat ovat ympäri Suomea. Yrityksen laajentamishaaveet hän on haudannut.

– Minulla oli suunnitelma ja rahoitus toiselle hallille, johon olisi tullut vesiurheilukeskus sukellus- ja kalastusmahdollisuuksineen. Hallin rakentaminen menee jäihin. Siihen ei enää kannata satsata, Lehtinen sanoo.

Lehtisen mielestä on harmi, että Sipoonranta jäi tyngäksi, sillä alueelle oli alunperin tarvetta.

– Tässä on ollut ihmeellisiä möhläyksiä pitkin matkaa, eikä ole ajateltu nenää pidemmälle. Alueella oli hyvä ravintola, mutta se purettiin. Olisi pitänyt odottaa purkamista, kunnes alueella olisi ollut jo valmiita taloja. Rannassa olisi kiva olla jäätelökioski, mutta asiakaskuntaa on liian vähän, Lehtinen kertoo.

Hän oli seuraamassa tiistaisen kokouksen tunnelmia, ja pitää hyvänä, että Sipoonranta Oy ei mennyt konkurssiin.

– Nyt toivon, että maisemointiin ei käytetä liika rahaa vaan kokonaisuus saataisiin jollain tapaa valmiiksi, Lehtinen sanoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Kuva: Jari Lammassaari