29.11.2018 klo 10:48
Uutinen

Varo, jos näet vastaavan postauksen Facebookissa: Iltapäivälehden näköissivu houkutteli sijoitushuijaukseen

Iltapäivälehden verkkoartikkelilta näyttänyt Bitcoin-huijaus oli toteutettu poikkeuksellisen taitavasti.

Huijaus näkyi Facebook-käyttäjille normaalina postauksena, joka näytti olevan julkaistu Iltalehdessä. Jutussa olevaa linkkiä klikkaamalla päätyi Iltalehden näköissivulle, jonne varsinainen huijaus oli sijoitettu. Facebookissa näkyvässä postauksessa oli käytetty sijoittaja Riku Asikaisen kuvaa ja annettu ymmärtää hänen käyttäneen Bitcoin-Code -kaupankäyntialustaa sijoittamiseen ja saavuttaneen kyseisellä alustalla nopeita voittoja. Artikkelissa käytettiin houkuttimina myös muita Leijonan luola -tv-ohjelmasta tuttuja suomalaisia sijoittajia. Tekaistuun verkkoartikkeliin oli sijoitettu linkkejä, joilla jutun lukija pääsi rekisteröimään itselleen Bitcoin-Code -tilin.

Tilin rekisteröinnin yhteydessä käyttäjän olisi pitänyt tallentaa minimissään 200 euroa. Kyseisen huijauksen rekisterölintilinkit eivät enää tällä hetkellä toimi tekaistulla huijaussivulla.

Huijauksen ensimmäisten joukossa huomannut turvallisusasiantuntija Hannu Huttunen varoitti käyttäjiä muun muassa LinkedIn-tilillään.

– Tälläinen huijaus, jossa käytetään näin näkyvästi tunnettuja suomalaisia julkisuuden ja liike-elämän henkilöitä ”houkuttimena”, ei ole yleistä.

Tunnetut henkilöt saattavat johtaa harhaan ja uskomaan, että kyseessä olisi aito verkkoartikkeli.

– Luotettavaksi tunnettujen henkilöiden käyttäminen houkuttimina lisää aina huijauksen uskottavuutta. Varsinkin tässä huijauksessa, kun kyseessä on sijoittamiseen liittyvä huijaus ja houkuttimina on liike-elämässä arvostetut ja TV:stä tunnetut sijoittajat. Se mikä kiinnittää huomiota tässä huijauksessa on se, että jutusta puuttuu yleensä huijaukset paljastava huono Suomen kieli.

”Valitettavan moni lankeaa”

Huttusen mukaan kyseisen huijauksen uskottavuutta lisää etenkin se, että Facebook-postauksessa oleva linkki vie tunnetun päivälehden näköissivulle.

– Se voi äkkivilkaisulla antaa kuvan, että huijausjuttu on julkaistu kyseisessä lehdessä. Harvalle tulee ensimmäisenä mieleen huijaussivustoa katsoessa, että kyseessä olisi huijaus, koska jutussa esiintyy tunnettuja sijoittajia kuvilla ja kommenteillaan.

Huttunen neuvoo suhtautumaan kyseisiin huijausyrityksiin aina suurella varovaisuudella. Linkki kannattaa tutkia tarkkaan, jos herää pieninkin epäluulo siitä, että se ei ole aito.

– Tällainen huijaus, jossa voi menettää rahansa on aina vaarallinen, sillä valitettavan moni ihminen lankeaa erilaisiin sijoitus- ja muihin huijauksiin helpon rahan toivossa. Moni suomalainen on vielä valitettavan sinisilmäinen ja kuvittelee kaiken netissä julkaistun olevan totta, jättäen näin kyseenalaistamatta lukemansa, Huttunen muistuttaa.

Kuva: Kuvakaappaus

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi