Etsi

Puheenaihe

Helsingin keskustan huippukorkeat vuokrat huolestuttavat yrittäjiä

Helsingin keskustan liiketilojen korkeat vuokrat huolestuttavat yrittäjiä. Ydinkeskustassa maksetaan jopa 170 euron neliövuokria.

Taloussanomat uutisoi torstaina, että korkeimmillaan Helsingin ydinkeskustassa vuokrat ovat jopa 170 euroa neliöltä. Tiedot perustuvat KTI Kiinteistötiedon ja JLL:n lukuihin.

– Olemme huolissamme seuranneet, että yhä useampi keskustan kivijalkaliike on joutunut lopettamaan toimintansa. Vaatealalla on kyse ostamisen siirtymisestä verkkokauppaan, mutta myös korkea vuokrataso vaikeuttaa yrittämistä, sanoo Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala.

Taloussanomat kertoi My o My -vaateliikkeen lopettaneen paljolti ”järkkykorkeiden” vuokrien takia. 

–  Vuokrataso on aivan naurettava. Se ei vastaa mitenkään markkinan kokoa tai ostovoimaa. Kaikki keskustan hyvät tilat ovat kolminumeroisia. Aika surkeakin tila voi maksaa 200 euroa neliöltä, My o My -liikkeen toimitusjohtaja Pauliina Louhiluoto kertoo Taloussanomissa.

Monipuolinen tarjonta tuo vetovoimaa

Helsingin Yrittäjien Tiina Oksalan mukaan kaupunkien vetovoima perustuu pitkälti kaupan ja muiden palveluiden monipuoliseen tarjontaan.

– Vetovoiman kannalta olisi tärkeätä, että etenkin keskustassa olisi monen alan yksilöllisiä erikoisliikkeitä. Ne tuovat erilaista tarjontaa verrattuna kauppakeskuksiin, joissa on enimmäkseen ketjuliikkeitä.

Oksalan mukaan esimerkiksi erikoisliikkeistään tunnetulle Fredrikinkadulle on perinteisten vaatekauppojen tilalle tullut yhä enemmän designliikkeitä.

Taloussanomissa JLL:n analyytikko Tuomas Vuorinen sanoo, että Helsingin ydinkeskustaan on viime vuosina sijoittunut lähinnä ketjuliikkeitä, ei yksityisyrittäjiä.

Kiinteistöasiantuntija JLL on verrannut neliöhintoja eri Euroopan kaupungeissa. Esimerkiksi Tukholmassa huippuvuokrat ovat vain vähän korkeammat kuin Helsingissä, 186 euroa neliöltä, vaikka ostovoima kaupungissa on paljon isompi.

Oksalan mukaan nousseiden vuokrien taustalla on noususuhdanne, joka on tuonut paljon ulkomaisia pääomasijoittajia kaupunkiin.

– Pääomasijoittajien tavoitteena on tietenkin mahdollisimman hyvä tuotto, ja koska liiketilojen käyttöaste on korkea, vuokrahinnat nousevat.

Ydinkeskustan liiketilojen käyttöaste on Oksalan mukaan noin 95 prosenttia.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuva: Tiina Rantakoski