Etsi

Puheenaihe

Piirakkasota syttyi: Kiista karjalanpiirakasta pakotti yrittäjän vaihtamaan suosikkiherkun nimen

Karjalanpiirakoiden nimisuojaan liittyvä tiukka tulkinta reseptiikasta pakotti savolaisleipomon muuttamaan hittituotteensa nimeä.

Viikossa noin 6000 kappaletta karjalanpiirakoita valmistanut Liepuskan Herkkupaja ei valmista niitä enää yhtäkään. Tai periaatteessa valmistaa, nimi on vain vaihtunut Liepuskan piirakaksi. Itse tuote on sama kuin ennenkin.

Liepuska leipoi karjalanpiirakoita pitkään EU:n aito perinteinen tuote (APT) -nimisuojan alla. APT-tuotteet on valmistettava rekisteröidyn valmistusmenetelmän mukaisesti. Suomalaisia APT-tuotteita ovat karjalanpiirakan lisäksi sahti ja kalakukko.

Kaikki muuttui äkillisesti viime kesänä.

– Meillä on aina ollut piirakoissa asianmukaiset merkinnät. Aikaisempina vuosina ympäristöterveystarkastaja on aina hyväksynyt tuotantoprosessin. Kesäkuussa samainen tarkastaja tuli jälleen käymään. Silloin karjalanpiirakka nousi uudelleen käsittelyyn. Meneillään oli kampanja, jossa tarkastajat kävivät läpi nimenomaan nimisuojattuja tuotteita, Liepuskan Herkkupajan osakas Eeva-Maria Turunen kertoo.

"Perinteisen" karjalanpiirakan valmistamistapa on ollut tarkoin määritelty. Liepuskassa piirakoiden valmistuksessa on käytetty alusta lähtien laktoositonta maitojuomaa ja laktoositonta voita. Tämä oli vastoin alkuperäistä ainesosaerittelyä.

Asiakkaat tilaavat kiistasta huolimatta

Turunen oli välittömästi yhteydessä karjalanpiirakoiden nimisuojaa hakeneen Maa- ja kotitalousnaisten toiminnanjohtajaan Johanna Rinnekariin. Selvisi, että yhdistys on osaltaan hakemassa nimisuojaan muutosta EU:lta.

– Rinnekari vakuutti, että voimme jatkaa valmistusta entisellään. Näin toimimmekin aina marraskuun loppuun asti, jolloin Kuopion kaupungin alainen ympäristöterveydenhuollon tarkastaja kävi jälleen ja kertoi, että mitään poikkeuksia nimisuojaan ei sallita. Siitäkään huolimatta, että Pohjois-Karjalassakin karjalanpiirakoita on valmistettu Rinnekarin kertoman mukaan vuosikausia laktoosittomaan maitoon.

Liepuska on tehnyt asiasta kantelun oikeusasiamiehelle. Yritys haluaa selvityksen, ovatko viranomaiset tulkinneet lakia samalla tavoin eri puolella Suomea.

– Karjalanpiirakoiden valmistuksella on ollut merkittävä vaikutus yrityksen liiketoimintaan. Se on pitkälti avannut ovet Etelä-Suomen markkinoille täältä maakunnasta. Olemme saaneet asiakkaiksemme muun muassa Finlandia-talon ja Sibeliustalon sekä muita merkittäviä kokous- ja kongressiasiakkaita. Onneksi he tilaavat meiltä edelleenkin, Turunen kertoo.

"Haavi auki"

Turusen mukaan ongelman ydin on siinä, että erittely karjalanpiirakan tuoteselosteesta on annettu ennen kuin EU oli määrännyt, että laktoositonta maitoa ei saa kutsua maidoksi vaan maitojuomaksi.

– Onhan tässä oltu haavi auki, koska olemme alusta asti valmistaneet piirakoita vain ja ainoastaan yhdellä tavalla. Nyt pitäisi tehdä uusi, nykyistä väljempi tulkinta. Ei tällainen rajoittaminen ole nykyajassa elämistä. 

Pro Agria Pohjois-Karjalan on yhdessä parinkymmenen toimijan kanssa hakemassa karjalanpiirakan nimisuojan reseptiin muutosta. Päätöstä odotetaan tämän vuoden aikana. Jos muutos hyväksytään, aidon karjalanpiirakan saisi jatkossa valmistaa myös laktoosittomasta maidosta, kermasta, laktoosittomasta kermasta, maitojauheesta, laktoosittomasta maitojauheesta sekä laktoosittomasta maitojuomasta.

Teksti ja kuva: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi