29.1.2019 klo 14:55
Uutinen

Hoivakotien ongelmat eivät tulleet ex-yrittäjälle yllätyksenä – ”Periaatteesta en myynyt isolle toimijalle”

Hoivakotien ongelmat eivät tulleet lieksalaiselle yrittäjälle Mauri Pesoselle yllätyksenä. Hän myi vanhusten palvelukodin kollegayritykselle pari vuotta sitten.

– Tilanne on mennyt aivan hulluksi. Henkilökunnan määrä on vedetty niin kireälle, että hoivan tasoa ei pystytä pitämään hyvänä. Jokainen mummo kilpailutetaan, ja vuorokausihinta on painunut alas, Mauri Pesonen sanoo.

Isojen monikansallisten toimijoiden tulo Suomeen on tuonut alalle kovaa kilpailua, joka heijastuu pienempiin alan yrityksiin. Pesonen totesi pari vuotta sitten, että jotta hänen omistamansa hoitokoti Hopeapaju voisi toimia kannattavasti, hänen tulisi ostaa toinen yritys tai myydä omansa toiselle toimijalle.

– Halusin myydä vastaavankokoiselle pienelle yritykselle, sillä mielestäni on tärkeätä, että niilläkin on taloudelliset edellytykset toimia. Ihan periaatteesta en myynyt isolle monikansalliselle toimijalle, Pesonen tähdentää.

Yrityskauppa toteutui nopeasti, ja Pesosen yrityksen ostanut Kotipirtti toimii nyt 30-paikkaisena vanhusten tehostetun ja tuetun asumispalvelun yksikkönä.

Pesosen mukaan olisi tärkeätä, että sote-alalla olisi monenkokoisia toimijoita sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.

Viime päivien uutisointi muun muassa Esperin ja Attendon yksikköjen ongelmista ei yllättänyt Pesosta.

– Pikemminkin on ihmetyttänyt, että asian ympärillä on ollut niin hiljaista. Hyvä, että ongelmat tulivat esille, josko niihin voisi tulla parannusta.

Pesonen huomauttaa, että tehostetussa palveluasumisessa asiakkaat ovat hyvin iäkkäitä, yleensä 85–95-vuotiaita.

– Heille yksi hoitaja kahta asukasta kohden ei ole riittävä, ja tämäkään mitoitus ei ole joka paikassa toteutunut.

Pesonen toimii tällä hetkellä Fysio-Leena Ky:n toisena omistajana.

Kilpailun valvontaan riittävät resurssit

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen mukaan on epätoivottavaa, että hoiva-ala keskittyy voimakkaasti ulkomaisten pääomasijoittajien omistukseen.

– Tapaus Esperi Care osoittaa, että kasvu on ollut hallitsematonta. Alan pitkään kestänyt epäselvyys on johtanut siihen, että monet yrittäjät ovat joutuneet myymään yrityksiään. Ulkomaistakin pääomaa tarvitaan, mutta jotta hoiva-alan rakenne olisi terve, tarvitaan vaihtoehtoja ja paljon alan yrittäjyyttä.

Pentikäisen mukaan sote-kentälle tarvitaan jatkossa yhä enemmän erilaisia julkisia ja yksityisiä toimijoita.

– On tärkeätä huolehtia, että järjestäjän ja tuottajan roolit eriytetään ja pelisäännöt ovat selvät. Kilpailun on oltava reilua ja asiakkaalla valinnanvapaus.

Suomen Yrittäjien mielestä myös hoiva-alan kilpailun valvontaan tarvitaan riittävät resurssit.

– Julkisten ja yksityisten toimijoiden valvonta on oltava laadukasta ja riittävää, Pentikäinen korostaa.

THL:n tutkimuksen mukaan ympärivuorokautisen hoidon toimipaikoista 42 prosenttia on yksityisillä toimijoilla. Yksityisten yritysten järjestämä ympärivuorokautinen hoito on kasvanut viime vuosina Pirkanmaalla, Keski-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Valvira ilmoitti perjantaina keskeyttävänsä Esperi Caren hoivakodin toiminnan Kristiinankaupungissa paljastuneiden epäkohtien takia. Muun muassa yhden asiakkaan epäiltiin kuolleen hoitovirheen takia. Yhtiön toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni irtisanoutui tehtävästään tiistaina.

Ylen selvityksen mukaan myös Suomen suurimmassa hoivapalveluyhtiössä Attendossa on paljastunut lukuisia epäkohtia aluehallintovirastojen tarkastuksissa.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Mikael Pentikäisen blogikirjoitus aiheesta