30.1.2019 klo 12:15
Uutinen

Testissä Microsoftin hybridikannettava: Hinta pompsahtaa lisävarusteista, kiitosta ropisee kätevästä koosta

Yrittäjä ja asuntomyyjä Marjut Uusmäe testasi kuukauden ajan Microsoftin Surface Go -hybriditablettia. Testin aikana perinteisen kannettavan käyttö jäi vähiin.

Microsoft Surface Go eroaa aikaisemmista Surface-tableteista pienemmällä fyysisellä koolla. Tabletin näytöllä on kokoa 10 tuumaa.

Helsingissä toimivan House Asunnot Europe Oy:n yrittäjä ja asuntomyyjä Marjut Uusmäe huomasi, että kannettavan käyttö jäi vähälle sen jälkeen, kun hän otti käyttöön hybridilaitteen.

– Tässä on kaikki tietokoneen ominaisuudet pienemmässä koossa. Tablettia on mukava kantaa mukana myös sen takia, että se ei paina yhtä paljon kuin kannettava tietokone.

Uusmäe hoitaa tabletilla kaikki asuntojen myyntiin liittyvät työasiat. Hän on ollut tyytyväinen myös siihen, että akku kestää koko päivän liikkuvan työskentelyn, johon sisältyy paljon asiakaskäyntejä. Valmistaja lupaa laitteelle yhdeksän tunnin akunkeston, mutta käytännössä tähän ei aivan päästä.

– Olen huomannut, että muistiinpanojen tekeminen suoraan kosketusnäytölle on aika kätevää. Asiakastapaamisissa voin esittää helposti tilastoja tai kuvia.

Työkäyttäjä saattaa arvostaa myös Surface Gon laadukasta nettikameraa, joka on tarkempi kuin esimerkiksi kovimmassa kilpailijassa iPadissa.

Kova hinta kosketuskynästä

Kosketuskynä on yksi merkittävimmistä eroavaisuuksista perinteisen kannettavan ja hybridilaitteen välillä. Se mahdollistaa luonnostelun tai vapaan piirtämisen, joka ei ole mahdollista tavallisella kannettavalla. Surface Gon kynä kiinnittyy magneetilla laitteen sivulle tai taakse.

Kannettavan käyttöä puoltaa usein parempi näppäimistö, mutta viime vuosina hybridilaitteiden irrotettavat näppäimistöt ovat kehittyneet ja niiden kirjoitustuntuma on lähentynyt kannettavia tietokoneita.

Hybridilaitteiden miinuksena on usein se, että ostaja ”pakotetaan” hankkimaan näppäimistö ja kosketuskynä erikseen. Näin on myös Surface Gon kohdalla. Sekä kynä että näppäimistö maksavat yli 100 euroa, joten laitteiston kokonaishankinnan arvo nousee selvästi yli 800 euroon. Tässä hintaluokassa tarjolla alkaa olla myös tehokannettavia.

Riittävästi prosessoritehoa

Testissä olleen Surface Gon commercial-version (varustettuna Windows 10 Pro -käyttöjärjestelmällä) saa alkaen 580 eurolla. Tässä hintaluokassa on pakko tehdä kompromisseja verrattuna esimerkiksi selvästi kalliimpiin kannettaviin, mutta Go ei tee niitä liikaa. Se häviää prosessoritehossa uusimmalle iPadille, mutta toisaalta Gossa riittää tarpeeksi tehoa esimerkiksi videoiden editointiin ja kuvankäsittelyyn. Microsoft Surface Gon hinnat kuluttajille alkavat 469 eurosta.

Kuluttajille laite toimitetaan Windows 10 Home -versiolla ja S Mode -tilassa. Tämä tila on suunniteltu parantamaan laitteen suorituskykyä. S Modessa toimivan Windows-laitteen sovellukset voi ladata ainoastaan Microsoft Storesta. Muista sovelluskaupoista lataaminen edellyttää siirtymistä pois S Modesta, eikä takaisin voi enää palata. Onneksi sovellustarjonta Microsoft Storessa on riittävä ja laitteen käyttämä Intel-prosessori varmistaa, että sovellukset toimivat niin kuin ne on suunniteltu toimimaan.

Katso videolta Uusmäen kokemukset laitteesta!

Teksti ja video: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi