Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yksinyrittäjä

Rukan matkailubuumi tuo työtä yksinyrittäjälle – ”Hiljaisuus tekee vaikutuksen turisteihin”

Kuusamon 850 000 vuosittaista matkailijaa näkyy myös yksinyrittäjien asiakasmäärissä. Retkeily-yrittäjä Piritta Liikka luo turisteille unohtumattomia muistoja viemällä heidät lumikenkäilemään kuutamoon tai auringonlaskuun.

– Luonnon kauneus ja hiljaisuus tekevät vaikutuksen. Turistit huokailevat, miten täällä voi olla näin autiota, tyhjää ja kaunista, Kuusamossa MunPolku-yritystä pyörittävä Piritta Liikka kertoo.

MunPolku järjestää erilaisia retkiä kävellen, lumikenkäillen tai hiihtäen. Oulangan kansallispuistossa mennään katsomaan esimerkiksi Jyrävää ja Kiutaköngästä.

Yksi suosikkikohde on Riisitunturi, jonne voidaan lähteä aamuhämärissä ja palata auringon laskettua ja tähtien syttyessä taivaalle. Matkailijat kuvaavat innokkaasti tykkypuita ja värejä pastellin sävyistä siniseen hetkeen. Retkellä pyritään kiireettömyyteen.

– Lumikengillä pääsee täysin luonnon keskelle. Rukan valot eivät näy ja on aivan hiljaista, Liikka kuvailee retkikohteita.

Retkiä voidaan tehdä myös pimeällä, vaikka keskellä yötä.

– Kun vain uskaltaa lähteä, kävely pimeällä luonnossa on mieleenpainuva kokemus. Bonuksena voimme nähdä tähtitaivaan ja revontulia. Luonto on ihmeellinen, ja sitä fiilistä yritän saada aikaan.

Kolme vuorokautta kuvaamassa

Matkailijoiden määrä Rukalla on lisääntynyt vuosi vuodelta, ja samalla myös Liikan yrityksen asiakasmäärät ovat nousseet. Suurin osa asiakkaista tulee Euroopasta, muun muassa Hollannista, Saksasta ja Iso-Britanniasta.

– Myös Japanista, Kiinasta ja Yhdysvalloista käy omatoimimatkailijoita.

Äskettäin Liikka toimi kolme päivää oppaana ranskalaiselle valokuvaajalle, joka kuvasi maisemia kaikkina vuorokauden aikoina.

Kävelyt luonnon keskellä ovat kokemus myös suomalaisille, joita asiakkaista on noin 10 prosenttia. Liikka huomauttaa, että moni suomalainenkaan ei ole retkeillyt pimeässä metsässä.

Liikka perusti yrityksensä viisi vuotta sitten. Sitä ennen hän työskenteli oppaana Rukan retkeily-yrityksissä.

Yrittäjä on kotoisin alun perin Helsingistä ja muutti Kuusamoon Inkoosta 15 vuotta sitten. Perhe rakensi talon vaaran rinteeseen.

– Olen aina nauttinut luonnosta. Isä opetti tulenteon ja kaiken metsässä kulkemisesta.

Liikka sanoo yrityksessään pystyvänsä yhdistämään rakkaat harrastukset ja työnteon. Palveluihin kuuluvat myös jooga, metsäjooga ja saunajooga.

– Jooga, lumikenkäily, retkeily ja lumilautailu ovat myös harrastuksiani. On tärkeätä löytää tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä. Kun itsellä on hyvä olo, saa ammennettua myös muille.

Ilmastonmuutos on tuonut Rukankin korkeudelle epävakaammat talvet. Liikka haluaa korostaa yrityksessään ekologisia arvoja.

– Toivon, että yhä useampi, joka näkee tämän kauniin luonnon, oppii myös arvostamaan sitä ja tekemään ilmastotekoja omassa arjessaan.

Monipuolisuus vetää Rukalle

Rukan ja Kuusamon matkailijoiden määrä on voimakkaassa kasvussa. Ruka-Kuusamo Matkailu ry:n toimitusjohtaja Mats Lindfors kertoo, että viime vuonna Kuusamossa kävi arviolta 850 000 matkailijaa.

– Kehitys on ollut erittäin vahvaa, ja sama linja jatkuu tänä vuonna. Meillä riittää majoituskapasiteettia.

Lindforsin mukaan Rukalla kiinnostaa palvelujen monipuolisuus.

– Kuusamossa on lisääntynyt sekä ulkomaisten että kotimaisten matkailijoiden määrä. Monille suomalaisille perheille Ruka on ykköskohde, ja he ovat kanta-asiakkaita.

Lindforsin mukaan matkailubuumi vaikuttaa positiivisesti myös pieniin yrityksiin.

– Tänne on syntynyt paljon uusia yrityksiä muun muassa ohjelmapalveluihin. Myös majoittajien ja ravintoloiden kehitys on ollut positiivista, Lindfors sanoo.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuvat: Tiina Rantakoski