Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Jarno suunnitteli langattoman kaiuttimen, jota voi käyttää saunakiuluna: "Olen vähän erilainen nuori"

Ensimmäiset ZONE-kaiuttimet toimitetaan kevään aikana. Jarno Voutilaisen mukaan vastaavaa ei ole keksitty missään muualla.

Kuopiolaislähtöisen Jarno Voutilaisen äänessä paistaa pikkupoikamainen innostus. Eikä syyttä, sillä hän on saattanut keksiä kaiuttimen, jollaista ei ole missään muualla maailmassa.

Kuten moni idea, Voutilaisen ZONE-kaiutin sai alkusysäyksensä saunassa.

– Rupesin tuunaamaan saunakiulua. Olin juuri saanut tehtyä saunaan lauteet ja minua himotti saada aikaan jotain erikoisempaa. Junttasi reiät puisen saunakiulun kylkeen ja huomasin, että valo loisti hienolla tavalla rei'istä sisään. Siitä lähti ajatus, että mitäs jos tuunaisin kokonaisuuteen vielä akun ja ledivalot. Sen jälkeen rupesin miettimään, miksei kokonaisuuteen laittaisi vielä kaiuttimia kiinni.

– Olen tällainen erilainen nuori. Minulle tulee usein sellaisia ajatuksia, että miksi tällaista ei ole olemassa. Kun idea pulpahti mieleen, oli pakko testata, toimiiko se.

Kymmenen tunnin akunkestolla varustetusta ZONEsta tekee erikoisen muotoilun ohella se, että laite käyttää kolmea eri äänenjakotapaa. Sivuilla on 120 asteen kulmaan sijoitetut kaiuttimet, joilla toistetaan korkeat äänet. Pohjassa on 89-millinen, täysin suljettuun koteloon rakennettu bassoelementti.

– Kun subwoofer tasapainotetaan muiden äänien kanssa, äänimaailmasta tulee uskomattoman hieno, Voutilainen kertoo.

Voutilainen ei ole löytänyt vastaavaa tuotetta muualta. ZONE kestää lämmintä vettä, joka lisää erikoisuuspotentiaalia. Lisäksi sitä voi käyttää vaikkapa pakkasessa.

– Moni äiti on kysellyt, pystyykö kaiuttimessa lämmittämään maitoa lapselle vesihauteessa. Kuulosti kieltämättä erikoiselta kysymykseltä.

Valmistus Kiinassa

Northern Pails Oy valmistuttaa ZONEt ainakin alkuvaiheessa Kiinassa.

– Se oli ainoa vaihtoehto. Yrittäjällä oli naiivi fantasia tuotannosta Suomessa mutta alussa kävi harvinaisen selväksi, että se on järjettömän kallista. Yritys olisi kaatunut siihen ensimetreillä.

Voutilainen pitää hyvinkin mahdollisena, että tuotanto käynnistyy Suomessa, kun prosessi on saatu kunnolla käyntiin.

– Olen jo löytänyt mahdollisen valmistajan Suomesta. Kun saamme vähän lisää tunnettuutta, on paremmat mahdollisuudet valmistaa tuote Suomessa.

Tuotannon aloittaminen Kiinassa oli kaikkea muuta kuin simppeliä. Voutilainen oli hyvin tietoinen riskeistä kuten siitä, että kiinalaiset kopioivat herkästi kaiken uuden teknologian.

– Nyt en liioittele yhtään, mutta minulta meni valehtelematta puoli vuotta kun googlailin erilaisia asioita ja kävin läpi keskustelufoorumeita. Jokainen tietää, mikä maine kiinalaisilla on. Siinä miettii, uskaltaako antaa mitään tietoa uudesta tuotteesta.

Lopulta Voutilainen löysi avaimet käteen -periaatteella toimivan valmistajan, jolla on lukuisia yhteistyösopimuksia maailman tunnetuimpiin lukeutuvien tuotemerkkien kuten Coca-Colan kanssa.

– Se osoittautui täysin oikeaksi valinnaksi tässä kohtaa. Asiat ovat menneet paremmin kuin Strömsössä, hän kehuu.

– Koska pyrimme maailmanmarkkinoille, tehtaalla on oltava kapasiteettiä valmistaa riittävästi tuotteita.

Omaa rahaa peliin

ZONE-kaiuttimen toimitukset on tarkoitus käynnistää viimeistään toukokuussa. Tällä hetkellä kaiutimelle haetaan rahaa Indiegogo-joukkorahoituskampanjalla. Rahaa oli kertynyt tämän artikkelin julkaisupäivään mennessä vajaat 3000 euroa.

Voutilainen on sijoittanut yritykseensä sievoisen summan omaa rahaa.

– Rahoitus on tällä hetkellä kunnossa. Onhan tämä vaatinut paljon omaa rahaa. Pelkästään patenttihakemus ja mallisuojat maksavat kymmeniä tuhansia euroja, hän kertoo.

Perustajan lisäksi yrityksen osakkaana on Voutilaisen ystävä Jari-Matti Kärkiö. Yrityksen tavoitteena on kerätä ainakin pari sataa ennakkotilausta lopputalven aikana.

Kuva: Northern Pails Oy

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi