11.2.2019 klo 15:35
Uutinen

Konkurssi ei vienyt Julian ylpeyttä: ”Yrittäjyys on parasta, mitä olen tehnyt”

Terveysruokakauppansa sulkeva Julia Loukiainen ei ole menettänyt uskoaan yrittäjyyteen. Velat jäävät, mutta niitä nainen pitää oppirahoina.

YLE uutisoi vaasalaisesta Julia Loukiaisesta, jonka It’s Pure -ketjuun kuuluva saman niminen myymälä sulkee ovensa helmikuun aikana.

Loukiainen kertoo nyt avoimesti konkurssista ja siitä, millaisia tuntoja se on herättänyt.

– Yrittäjyys on ollut parasta mitä olen koskaan tehnyt. Olen kantanut yrittäjän titteliä suurella ylpeydellä. Ehkä juuri luopuminen siitä tittelistä on ollut hankalinta, hän kertoo Yrittäjäsanomille.

Loukiainen uskoo, että hänestä tulee vielä yrittäjä. Sitä ennen hänen tavoitteenaan on löytää palkkatöitä.

– Ei konkurssi ole vienyt uskoa yrittäjyyteen. Nyt on tarkoitus vähän aikaa miettiä, mitä haluan myöhemmin yrittää.

Loukiainen oli franchising-yrittäjänä ketjussa, jolla on parikymmentä myymälää Suomessa. Hän pitää konkurssin suurimpana syynä huonoa ajankohtaa.

– Olen käsitellyt asiaa päässäni ja päätynyt siihen lopputulokseen, ettei se johtunut minusta. Olen yrittänyt täysillä. Joko ajankohta yrittämiseen oli väärä, kulurakenteessa oli ongelmia tai suhdanne oli väärä. Ala, jolla myydään pakkauksettomia tuotteita, on vasta nousemassa. Ehkä olin liikkeellä liian aikaisin.

”Pelkäsin että leimaudun”

Loukiainen ilmoitti tammikuun 16. päivänä asiakkailleen myymälän sulkemisesta. Kaupan ovet laitetaan säppiin helmikuun viimeisellä viikolla.

– Pelkäsin, että olen huono yrittäjä ja leimaudun. Onneksi palaute on ollut pelkästään hyvää. Ihmiset ovat sanoneet, että pitää tehdä niin kuin itsestä tuntuu. Ei minusta tunnu siltä, että minut olisi kyseenalaistettu tai että päätös lopettamisesta ei olisi ollut vaikea. Kannan konkurtssiyrirttäjän tittelin suurella ylpeydellä.

Lopettamisilmoituksen yhteydessä Loukiainen julkaisi blogikirjoituksen, jossa hän avasi tuntojaan avoimesti ja suoraan.

– Selitin asiat omilla kasvoillani ja kerroin mistä konkurssi johtuu, jotta kukaan ei lähtisi kiusaamaan somessa. Olen vastannut kaikkiin viesteihin omalla profiilillani ja perustellut asiat.

Taloudellinen taakka jää

Loukiainen myöntää, että hänelle jää konkurssista velat, jotka ovat merkittävät nuorelle ihmiselle.

– Osittain siksi tämä on ollut hyvin raskas päätös. Olen kuitenkin käynyt pään sisällä läpi asian ja miettinyt niin, että ne ovat oppirahoja. Mikään ei opeta niin paljon kuin yrittäjyys. Yrittäjänä jos jotain ei osaa, se on pakko opetella. Se mitä kahden vuoden aikana olen oppinut, on sen rahan arvoista.

Lopetettavasta myymälästä on tullut joitakin ostotarjouksia.

– Vaasan seudulla kesä on hankalaa aikaa, koska vakituiset asukkaat pakenevat saaristoon. Olenkin neuvonut ostajia kyselemään uudelleen kesän jälkeen. Uskoni sijaintiin Vaasan keskustassa, liikeideaan tai pakkauksettomaan myyntiin ei ole kaikesta huolimattakaan kadonnut.

Yrittäjät: Yrittäjän uutta alkua helpotettava

Suomen Yrittäjien laatiman seuraavan vaalikauden kärkitavoitteiden joukossa on nykyistä helpompi alku konkurssin kokeneelle yrittäjälle. Nykyään yrittäjä kohtaa monia esteitä jatkaa liiketoimintaa, jos takana on konkurssi tai maksuhäiriömerkintä. Esteitä on sekä lainsäädännössä että käytännöissä. Tutustu Kasva Suomi -ohjelmaan tästä.

– Suomen Yrittäjät on ainoana tahona selvittänyt laajasti, minkä tyyppisiä esteitä lainsäädännössä ja viranomaisten käytännöissä ilmenee liittyen konkurssin tehneen yrittäjän uuteen alkuun. Lista ei ole lyhyt, Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen sanoo.

Merkittävimmät haasteet liittyvät mahdollisten maksuhäiriömerkintöjen aiheuttamiin ongelmiin.

– Jos merkintöjä on, henkilön on vaikea saada esimerkiksi vakuutuksia, pankkipalveluita, toimitiloja, nettiyhteyksiä ja puhelinliittymiä uudelle yritykselle.

Läheskään aina konkurssi ei tarkoita, että henkilölle jäisi maksuhäiriömerkintöjä. Monissa tapauksissa niitä aiheuttavat verovelat tai ulosotto.

Ongelmia liittyy myös luvanvaraisiin aloihin.

– On useita luvanvaraisia toimialoja, joilla yrittäjiltä edellytetään tiettyjä lupia. Tällaisia ovat esimerkiksi taksiliikenne, varhaiskasvatuspalvelut ja alkoholijuomien valmistus. Jos henkilöllä on verovelkaa tai muita julkisia velkoja, luvan saaminen estyy eikä voi lähteä yrittäjäksi.

Joillakin toimialoilla on sen lisäksi karenssi, joka estää yrittämisen uudelleen, asetettu kahden-kolmen edellisen vuoden aikana.

Ratkaisuna Suomen Yrittäjät esittää laajan selvitystä.

– Seuraavalla hallituskaudella pitäisi käynnistää yrittämisen esteitä koskeva selvitystyö niissä ministeriössä, joita asia koskee. Pitäisi pohtia, ovatko yrittämisen rajoitteet enää tätä päivää etenkin, kun työllisyyttä pyritään nostamaan lähelle 80 prosenttia. Suomella ei ole varaa pitää yrittäjiä toimettomina tai useamman vuoden karenssissa, Toivonen painottaa.

Kuva: Julia Loukiaisen kotialbumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi