11.2.2019 klo 09:04
Uutinen

Valeuutiset yhä suurempi ongelma Facebookille – Eduskuntavaalien aikana käyttäjiä valvotaan tarkemmalla silmällä

Miten Facebook valmistautuu Suomen eduskuntavaaleihin? Kysyimme asiaa yhteisöpalvelun vaaleihin keskittyvältä asiantuntijalta.

Yrittäjämediat tapasi Facebookin Christine Grahnin Facebook Connect -tapahtumassa Helsingissä. Grahn keskittyy poliittisten toimijoiden kontaktointiin ja sen varmistamiseen, että palvelussa ei jaeta esimerkiksi valeuutisia tai loukkaavaa sisältöä. Hän vastaa Suomen ja Ruotsin markkinoista.

– Haluamme olla varmoja, että Facebookia käytetään niin kuin on tarkoitettu eli ihmisten interaktioon ja mielipiteiden jakamiseen turvallisessä ympäristössä. Yritämme varmistaa sananvapauden, Grahn sanoo.

– Mitä tulee vaaleihin, tiedämme, että ihmiset haluavat keskustelua, joka ei häiritse tai jossa ei jaeta valeuutisia.

Valeuutiset ovat yhä suurempi ongelma Facebookille. Palvelu on lisännyt resursseja niiden vähentämiseen.

– Valtaosa niistä, jotka jakavat valeuutisia, hakevat taloudellista hyötyä. Nämä käyttäjät jakavat linkkejä klikkifarmeihin, toisin sanoen yrittävät saada mahdollisimman paljon klikkauksia jakamalleen sisällölle.

Grahnin mukaan Facebook on lisännyt läpinäkyvyyttä siitä, kuka on mainoksen takana.

– Voimme viedä kokonaan oikeuden mainostaa, jos käyttäjä jatkaa valeuutisten julkaisua tai rikkoo mainosohjeita.

Grahn nostaa haasteena esille myös käyttäjät, jotka jakavat sisältöä turhautuneina tai suuttuneina ja käyttäjät, jotka käyttävät Facebookia valetileillä.

– Meidän täytyy yrittää viedä käyttäjiltä mahdollisuus tehdä rahaa mainoksilla, jotka eivät ole asianmukaisia.

Yhteisöpalvelu arkistoi poliittiset mainokset seitsemäksi vuodeksi.

– Sillä varmistamme, että voimme palata mainoksiin ja tarkistaa myöhemmin niiden sisällön tarvittaessa.

Pysyvä porttikielto mahdollinen

Yhteisöpalvelun omien normien mukaan Facebook saattaa antaa luvan myös kyseenalaisen sisällön julkaisemiselle, ellei sen poistamisella voida ehkäistä ”tiettyä vahinkoa”. Normeissa mainitaan myös, että ”lisäksi sallimme joskus sisältöä, joka saattaa muutoin rikkoa normejamme, jos sillä mielestämme on uutisarvoa, se on merkittävää tai se on tärkeää yleisen edun kannalta. Toimimme näin vasta punnittuamme sisällön sallimisen yleistä etua verrattuna todellisen maailman mahdollisiin vahinkoihin”.

Yhteisönormien rikkomisesta voi seurata pahimmillaan pysyvä porttikielto Facebookiin. Normioppaan mukaan yhteisönormirikkomusten seuraamukset riippuvat rikkomuksen vakavuudesta ja siitä, onko ilmiannetun sisällön julkaissut henkilö rikkonut alustan käytäntöjä aiemmin

”Saatamme esimerkiksi antaa ensimmäisestä rikkomuksesta varoituksen, mutta rikkomusten jatkuessa voimme rajoittaa henkilön julkaisemista Facebookissa tai poistaa hänen profiilinsa käytöstä kokonaan. Saatamme myös ilmoittaa viranomaisille, kun uskomme olemassa olevan todellisen fyysisen vahingonteon riskin tai suoria uhkia yleiselle turvallisuudelle”, oppaassa kerrotaan.

”Ymmärsimme, että emme olleet tehneet tarpeeksi”

Suomen eduskuntavaalien alla Facebook kiinnittää erityistä huomiota palvelussa käytävään poliittiseen keskusteluun.

– Facebookissa voi julkaista ideologiaan liittyviä asioita, mutta käyttäjä ei voi hyökätä toisia ihmisiä vastaan esimerkiksi rodun tai uskonnon takia. Käyttäjät voivat aina raportoida kokemastaan loukkaavasta sisällöstä. Facebookilla on suomea puhuvia työntekijöitä, mikä helpottaa raporttien läpikäymistä.

Grahn myöntää, että moni asia on muuttunut Facebookin sisällä viimeisten kolmen vuoden aikana liittyen poliittisen keskustelun seuraamiseen.

– Ymmärsimme, että emme olleet tehneet tarpeeksi. Nyt Facebookilla on maailmanlaajuinen tiimi, joka tekee töitä vain vaalien kanssa. Mitä tulee tiettyyn yksittäiseen vaaliin tietyssä maassa, investoimme paljon seurantaan ja olemme yhteydessä paikallisiin viranomaisiin ja puolueisiin. Käytämme tätä tietoa oman tiimin kouluttamiseen, Grahn jatkaa.

Teksti ja kuva: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi