Etsi

Koulutus

Tietoa yrittäjyydestä viety 8400 opettajalle – Miljoonarahoitus takaa Osaavia opettajia -hankkeelle jatkoa

Osaavia opettajia -hanke on neljässä vuodessa vienyt yrittäjyystietoutta kouluihin ja tarjonnut opettajille työkaluja opettaa aiheesta. Yksityishenkilön miljoonarahoitus takaa, että Suomen Yrittäjien hanke jatkuu ensi vuoden loppuun saakka.

Projektipäällikkö Päivi Ojala kertoo, että hankkeessa on järjestetty yli 200 tilaisuutta oppilaitoksissa.

– Opettajat ovat olleet tyytyväisiä etenkin siihen, että ovat saaneet työkaluja ja menetelmiä siihen, miten yrittäjyyttä opettaa eri oppiaineissa. Olemme tuottaneet myös verkkomateriaalia avuksi.

Opettajat ovat olleet kiinnostuneita myös käytännön esimerkeistä.

– Koulutuksissa on tuotu esille yrittäjyyden eri puolia, minkälaisia haasteita siihen liittyy ja mikä siinä on mukavaa. Kaikilla ei ole lähipiirissä yrittäjää, joten kuva yrittäjyydestä on saattanut olla kapea, Ojala sanoo.

Huoli syrjäytymisestä taustalla

Erilaisia tilaisuuksia on järjestetty oppilaitoksissa ympäri Suomea. Vajaan neljän vuoden aikana koulutuksiin on osallistunut 8400 opettajaa.

– Kyllä tämä on ollut huippuprojekti. Samalla kun yrittäjyyden arvostus on noussut, olemme voineet viedä tietoa opettajille, sanoo hankkeen rahoittanut lääkintöneuvos Sakari Alhopuro.

Alhopuro lahjoitti hankkeelle käytettäväksi miljoona euroa. Alun perin kolmivuotiseksi suunniteltu hanke saa jatkoa vielä vuoden 2020 loppuun.

– Yrittäjyyskasvatus on tärkeätä etenkin siksi, että nuoret voivat nähdä siinä yhden mahdollisuuden, Alhopuro korostaa.

Hän kertoo, että lahjoituksen taustalla on huoli nuorten syrjäytymisestä. Uutisten mukaan jopa 70 000 nuorta on vaarassa syrjäytyä Suomessa.

– Tarvitsemme lisää yrityksiä, jotta voimme huolehtia sotesta ja koulutuksesta. Myös syrjäytyminen maksaa, joten sitä on estettävä senkin takia.

Ajatus opettajille suuntautuvaan koulutushankkeeseen syntyi 2014, ja hanke pääsi alkamaan seuraavana vuonna. Alhopuro kertoo, että asian esille nostamiseen vaikutti myös presidentti Sauli Niinistön huoli syrjäytymisestä. Hankkeen ideoinnista ja kehittämisestä vastasi Suomen Yrittäjien silloinen johtaja Veli-Matti Lamppu.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen iloitsee hankkeen saavuttamista tuloksista.

– Olen erittäin tyytyväinen hankkeeseen. Sen myötä moni opettaja on saanut lisää ymmärrystä yrittäjyydestä ja työkaluja yrittäjyysopetukseen. Uskon, että se tasoittaa monen nuoren tietä yrittäjyyteen.

Pentikäisen mukaan asia on tärkeä niin yksittäisten opiskelijoiden kuin koko maan kannalta.

– Monelle nuorelle yrittäjyys on unelma ja tie toimeentuloon. Mitä enemmän siitä on tietoa ja kokemuksia, sen parempi. Mitä enemmän Suomessa on hyviä yrityksiä, sitä paremmin voi koko kansakunta, sillä hyvinvointi syntyy vain yritysten ja yrittäjien menestyksen kautta, hän lisää.

Hankkeessa järjestetään jatkossakin koulutuksia opettajille ja tuotetaan verkkomateriaalia.

– Kohdennamme koulutuksia enemmän myös opettajankoulutuslaitoksiin, yliopistoihin ja lukioihin, Ojala kertoo.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuva: Tiina Rantakoski