14.2.2019 klo 11:49
Uutinen

Olli-Pekka Heinonen: Tulevaisuuden osaamista ei ratkaista nykykoulutuksen avulla

Tulevaisuuden osaamishaasteita ei ratkaista nykyisen koulutusjärjestelmän avulla, sanoi Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen Koulutusjohdon foorumissa.

Olli-Pekka Heinosen mukaan iso osa oppimisesta saadaan nykyään muualla kuin oppilaitoksissa.

– Jopa 70 prosenttia osaamisesta syntyy muissa ympäristöissä, vapaa-ajalla ja työssä. Johtopäätös on, että nykyinen koulutusjärjestelmä ei ratkaise yksin tulevaisuuden osaamishaastetta.

Heinosen mukaan oppimiseen on yhdistettävä työnteko ja päinvastoin.

– Tarvitsemme soveltavaa, käytännön tekemisessä oppimista. Sen tulee vuorotella oppilaitoksissa tapahtuvan opiskelun kanssa.

Heinonen peräänkuulutti vuoropuhelua koulutussektorin ja yritysten kanssa.

– Ei voi olla erillisiä koulutusorganisaatioita ja työelämää, jotka molemmat elävät omaa elämäänsä. Tarvitaan yhteinen osaamisen kieli, hän korosti.

Yhteisen kielen pohjana on Heinosen mukaan oltava riittävä data oppijoista ja yrityksen tarpeista.

– Tarvitsemme esimerkiksi ennakointitietoa, missä ammateissa tarve kasvaa ja missä vähenee.

Heinosen mukaan digitalisaation myötä moni nykyinen ammatti tai taito on muuttumassa tai häviämässä. Jatkuvaa osaamisen kehittämistä ja oppimista tarvitaan myös siksi, että ihmiset elävät yhä vanhemmiksi.

Yhteistyö kuntien strategioihin

Yrittäjä Pia Hirvonen toi Koulutusjohdon foorumin avauspuheenvuorossa esille, että koulutusalan ja yrittäjien yhteistyö tulisi kirjata kuntien strategioihin.

– Jotta yhteistyö vietäisiin käytäntöön, se tulisi viedä kuntien strategioihin, Hirvonen sanoi.

Hirvosen mukaan yhteistyön koulutusalan ja yrittäjien välillä tulisi olla tiiviimpää ja konkreettisempaa kaikilla koulutusasteilla.

– Myös meidän yrittäjien tulee huolehtia omasta osaamisestamme, ja sen hankkimisen tulisi olla ketterää ja sujuvaa. Omien työntekijöiden osaamisen on oltava niin kovaa kauppatavaraa, että siitä kiinnostuvat myös muut. Se kertoo onnistumisesta, Hirvonen lisäsi.

Pia Hirvonen on Kumppania Oy:n asiantuntija ja partneri sekä Suomen Yrittäjien osaamisen valiokunnan puheenjohtaja.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuvat: Tiina Rantakoski