Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Puheenaihe

Yrittäjä halusi avata kesäkahvilansa hiihtoloman ajaksi – eipä herunut lupaa

Yksinyrittäjänä kahvilaa pitävä Timo Taipale olisi halunnut ilahduttaa hiihtolomalla olevia avaamalla kesäkahvilansa viikoksi, mutta lupaa ei herunut. Hän on törmännyt byrokratiaan ja sääntelyyn aiemminkin.

Timo Taipale on pitänyt jo usean vuoden ajan Marjis Beach Cafe -kesäkahvilaa Marjaniemen uimarannalla Helsingissä. Taipale olisi nyt halunnut avata kahvilan myös hiihtolomaviikoksi.

– Kuumaa kaakaota, kahvia, keittoa, sen semmoista olisin halunnut tarjota. Viime vuonna meren jää oli mustanaan ihmisiä tähän aikaan vuodesta. Minua pyydettiin pitämään talvikahvilaa hiihtolomaviikolla, Timo Taipale kertoo.

Hän haki 18. tammikuuta lupaa Helsingin kaupungilta, joka on tilojen vuokranantaja. Viime perjantaihin mennessä kaupungilta ei ollut tullut mitään tietoa päätöksestä. Taipale kysyi perjantaina tekstarin välityksellä asiaa ja sai kuulla, että lupaa ei heru.

Joustamatonta byrokratiaa

– Kaupunki ei perustellut asiaa sen kummemmin, vaan vetosi vuokrasopimukseen, jonka mukaan kahvila on auki toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin, Timo Taipale huokaa.

– Ei tämä homma kauhean ketterästi toimi. Kaupunki elää kalenterin mukaan, eikä sen mukaan mikä on tilanne ja tarve, Taipale harmittelee byrokratiaa.

Kaupungin ei olisi tarvinnut tehdä mitään muuta kuin toimittaa sähkölasku.

– Minulla on siellä kaikki kalusteet ja muut välineet. Lumityöt olisi pitänyt tehdä, mutta nekin olisin tehnyt itse, Timo Taipale toteaa.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kommentoi tapausta maanantaina Twitter-tilillään:

"Kysymys tuli yrittäjältä tekstarilla perjantaina. Vessat vuokrattu talviuintiseuralle. Paikassa vain kesävesi. Pidimme ajatusta ensi vuodelle hyvänä ja niin viestitimme yrittäjälle. Seuraavaksi luimme uutisista", twiittasi Vapaavuori.

Timo Taipale korostaa, että hän haki lupaa siis jo 18. tammikuuta, mutta ei saanut vastausta. Hän lähetti sitten tekstarilla kysymyksen viime perjantaina, kun ei ollut saanut kaupungin hallinnosta mitään vastausta.

”Hain taannoin myös anniskelupaa”

Kahvilayrittäjä Timo Taipale on törmännyt byrokratiaan ja sääntelyyn ennenkin.

– Olisin halunnut anniskeluoikeudet kahvilaan, mutta Helsingin kaupunki ei antanut suostumustaan anniskeluluvan hakemiseen, vaikka valitinkin asiasta, Taipale kertoo.

Liikuntaviraston osastopäällikkö perusteli vuonna 2015 kielteistä päätöstä sillä, ettei Helsingin liikuntapaikoilla sijaitseville kahviloille ole pääsääntöisesti myönnetty oikeuksia hakea anniskelulupaa terveyspoliittisista syistä.

Luvan myöntäminen olisi kaupungin mukaan ollut vastoin kaupungin ohjelmaa, jossa alkoholin anniskelua ja käyttöä pyritään vähentämään erityisesti kohteissa, joissa liikkuu paljon nuoria ja lapsia.

– Onhan Helsingin Hietalahdessa ja Aurinkolahdessa ainakin anniskeluluvat uimarannalla, Taipale vertaa.

Osastopäällikkö huomautti tuolloin myös, että kahvila on kilpailutettu kioskina, ei kahvilana ja epäili Helsingin Uutisten jutussa, että antaisiko aluehallintovirasto anniskelulupaa tai hyväksyisikö ympäristökeskus kioskin anniskelutilaksi.

– Vuosia sitten kun olin ravintolapäällikkönä, haimme ravintolaan jatkoaikaa pääsiäisyöksi. Kyllä se lupa lopulta heltisi, mutta se tuli maksamaan saman verran kuin jatkoajan tuotot, Timo Taipale naurahtaa.

Kahvilayrittäjä Timo Taipaleen tapauksesta uutisoi ensimmäisenä MTV

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät ajaa turhan sääntelyn purkamista. Lisää aiheesta voi lukea Kasva Suomi -tavoiteohjelmasta