Etsi

Digi

Samsungin erikoinen taittuva puhelin vei heti päähuomion – hintalappu 2000 euroa

Samsung Galaxy Fold yhdistää tabletin ja älypuhelimen ominaisuudet kirjan tavoin taittuvaksi mobiililaitteeksi. Samsung esitteli eilen myös Galaxy S10-huippumallit ja ensimmäisen 5G-puhelimensa.

Samsung julkisti eilen uusimmat älypuhelimensa, sopivasti juuri ennen Barcelonan Mobile World Congress -messutapahtumaa. 

Kiinnostavimmaksi laitteeksi nousi heti kättelyssä Galaxy Fold, joka muistuttaa elektronista kirjaa. Laitteen avaaminen muodostaa ison näyttöpinnan kahdesta erillisestä näyttömoduulista. Kansinäyttö on tarkoitettu perustoimintoihin kuten ilmoitusten tarkistamiseen, viestien lähettämiseen ja puheluihin.

Juju on laitteen avautuessa paljastuva 7,3-tuumainen Dynamic AMOLED -näyttö. Kannen avaaminen sulkee kansinäytön automaattisesti ja siirtää näkymän isommalle "tuplanäytölle". 

Suuremman näytön etu on muun muassa se, että silmien eteen saa aktiiviseksi kolme sovellusta.

Galaxy Foldin tekniset ominaisuudet ovat vakuuttavia. Niistä esimerkkinä 12 gigatavun RAM-käyttömuisti. Puhelimessa on kuusi kameraa. Ratkaisua perustellaan sillä, että kamera on käyttäjän hallittavissa jokaisessa Foldin asennossa. Kameroista kaksi on avautuvan laitteen sisäpuolella. Takana on 12 megapikselin kennolla varustettu pääkamera optisella kuvanvakaajalla. Vieressä on 16 megapikselin laajakulmakamera.

Koska kyseessä on avautuvalla rakenteella varustettu mobiililaite, kysymys kuuluu, kestääkö rakenne jatkuvat kannen avaukset. Valmistaja vakuutti Lontoon julkistustilaisuudessa, että Fold kestää satoja tuhansia avauskertoja. 

Samsungin Galaxy Fold tulee myyntiin Euroopassa 3. toukokuuta 2 000 euron hintaan.

Galaxy S10:stä myös edullisempi vaihtoehto

Lontoon julkistustilaisuudessa näki päivänvalon myös Galaxy-malliston huippupuhelin S10. Uutuusmallistossa on ensimmäistä kertaa myös 5G-puhelin, jonka tuloa Suomeen saadaan tosin vielä odotella.

Perusversion Galaxy S10:n lisäksi tarjolle tulee edullisempi variantti S10e ja isompikokoinen S10+. Laitteiden ennakkomyynti alkoi eilen. Malliston hinnat alkavat 799 eurosta (Galaxy S10e) ja päättyvät S10+:n kalleimpaan 1679 euron malliin. Uutuuden saatavuudesta Suomessa ei ole vielä tarkkaa aikataulua.

Ulkoisesti merkittävin uudistus on puhelimen etukameran sijoittaminen oikeaan yläkulmaan. Tällä ratkaisulla on saatu enemmän pinta-alaa näytölle. Näytön alta löytyy sormenjälkilukija, jonka nopeutta on lisätty aikaisemmista malleista. Iirisskannerista on hieman yllättäen luovuttu. Näytön saa avattua tosin etukameraan perustuvalla kasvojentunnistuksella.

Galaxy S10:ssä ja isommassa plussassa on kolme kameraa. Pääkameran kennossa on 12 megapikseliä ja optinen kuvanvakaaja. Erikoisuutena Galaxy S10+:ssa on mkaksi etukameraa. Kahden kameran yhteisvaikutus mahdollistaa niin sanotun bokeh-efektin, jolla sumennetaan kohteen takana olevaa taustaa.

Musiikkidiggareita Samsung on "hemmotellut" säästämällä perinteisen 3,5-millisen kuulokeliitännän. Uutuudet tukevat langatonta latausta ja pikalatausta.

Samsung Galaxy S10 ja Galaxy S10+ tulevat Suomeen mustana Prism Black- ja valkoisena Prism White-värivaihtoehtona.

Halvempi Galaxy S10e erottuu kalliimmasta mallivaihtoehdosta pienemmällä näytöllä ja kahdella takakameralla. Laitteen takaa puuttuu kalliimmissa malleissa oleva sykeanturi.

5G-malli tulosta Suomeen ei vielä tietoa

Samsung kertoi Lontoossa myös tulossa olevasta 5G-puhelimesta, Galaxy S10 5G:stä. Nopeamman verkkotuen lisäksi puhelin erottuu neljällä takakameralla (yksi kameroista on syvyyskamera) ja isolla 6,7-tuumaisella näytöllä. Lisäksi laite tukee tavallista vikkelämpää pikalatausta. Ensimmäiset 5G-Galaxyt tulevat maailmalla myyntiin ensi kesän aikana.

Laitteen tulosta Suomeen ei ole vielä tietoa. Se on Samsungin mukaan kiinni siitä, millä aikataululla operaattorit etenevät 5G-verkoissaan.

Kuva: Samsung

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi