25.2.2019 klo 13:46
Uutinen

HMD Global vei Nokia-puhelimet uudelleen maailmalle – Nyt jo 10 suurimman joukossa: ”Aikamoinen matka”

HMD Global on onnistunut kahdessa vuodessa murtautumaan erittäin kilpaillulle mobiililaitemarkkinalle. Miten se onnistui?

– Kaksi vuotta ja kolme kuukautta on täynnä. Täytyy sanoa, että se on ollut aikamoinen matka. Kun katsoo taaksepäin niin ei voi olla kuin tyytyväinen, HMD Globalin liiketoimintajohtaja Ossi Korpela kertoo.

Yrittäjämediat tapaa Korpelan parhaillaan käynnissä olevilla Barcelonan mobiilimessuilla. Mobile World Congress on yksi alan suurimmista tapahtumista maailmassa.

– Se mitä HMD on saavuttanut suhteellisen pienenä suomalaisena firmana, on vakuuttavaa. Olemme vakiinnuttaneet asemamme maailmanlaajuisilla markkinoilla, vieläpä kulutuselektroniikan alalla, joka on yksi maailman kilpailluimmista.

HMD ei paljasta markkinaosuuttaan, mutta eri markkinatutkimusyhtiöiden tietojen mukaan yritys on kymmenen suurimman joukossa, Euroopan markkinoilla viiden suurimman valmistajan joukossa.

Korpelan mukaan HMD:n älypuhelinkäyttäjien määrä kolminkertaistui vuoden 2018 aikana aikaisempaan kolmeen vuoteen verrattuna.

– Olemme mukavassa kasvuvauhdissa, hän tiiviistää.

Google-yhteistyö avainasemassa

Menestyksen yhtenä avaintekijänä Korpela pitää hyvin onnistunutta yhteistyötä Googlen kanssa. HMD:n Nokia-älypuhelimissa käytetään ”puhdasta” Android-käyttöjärjestelmää ilman valmistajan omaa käyttöliittymää. Etuna on ollut päivitysten nopea toimitus myös vanhempien HMD:n valmistamien Nokia-puhelinten käyttäjille.

– Käyttäjistä merkittävä osa haluaa päivitykset heti. Tässä kohtaa Google-yhteistyö puhkeaa kukkaan. Meidän laitteemme vain paranevat ajan myötä, Korpela sanoo.

Hän antaa esimerkin. Vuoden 2017 kesällä julkaistu 200 euron hintainen Nokia 5 -puhelin on saanut tietoturvapäivityksen kuukausittain. Vuoden 20918 tammikuussa puhelimen käyttöjärjestelmä päivitettiin Android Oreoon ja vuotta myöhemmin Android Pieen.

– Kuka olisi uskonut, jos olisimme kaksi vuotta sitten kertoneet, että uusia päivityksiä tulee vielä kahden vuoden päästä? Kuluttajalle hyöty on ollut merkittävä. Pitää muistaa, että Google on tehnyt käyttöjärjestelmäänsä kahden vuoden aikana merkittäviä uudistuksia. Samaan aikaan yleinen tämän teollisuudenalan paradigma on ollut se, että päivitykset ovat mörköjä ja laitteet huononevat ajan myötä, Korpela jatkaa.

Huippumalli kilpailukykyiseen hintaan

HMD on onnistunut etenkin alemman hintaluokan laitteissa. Ensimmäisenä vuotenaan HMD toi markkinoille käytännössä vain alle 250 euron hintaisia puhelimia.

– Kasvua on tullut eniten alle 300 euron laitteista, Korpela vahvistaa.

Eilen sunnuntaina Barcelonassa julkistettu huippumalli Nokia 9 PureView on kerännyt kiitosta hinnoittelullaan. Laite maksaa 599 euroa, vaikka sen ominaisuudet voisivat viitata selvästi kalliimpaan hintalappuun.

– Sanoisin, että tässä puhelimessa on markkinoiden paras hinta-laatusuhde. Meillä on kovat odotukset. Katsotaan, miten kuluttajat ottavat sen vastaan, Korpela sanoo.

Nokia 9 PureViewn erikoisuutena kameroiden määrä, niitä on peräti viisi. Kamerat ottavat kuvan samanaikaisesti ja yhdistävät tämän jälkeen otokset yhdeksi lopulliseksi valokuvaksi.

Teksti ja kuvat: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi