25.2.2019 klo 16:20
Uutinen

Tuleeko taitettavasta älypuhelimesta uusi hitti? Pääsimme tutustumaan Huawein tarkoin varjeltuun uutuuteen

Huawei ja Samsung ovat esitelleet peräkanaa taittuvanäyttöiset älypuhelimet, jotka aloittavat uuden aikakauden älypuhelinmarkkinoilla. Alkuvaiheessa niiden korkea hinta voi tosin olla este massojen suosiolle.

Parhaillaan käynnissä olevilla Barcelonan mobiilimessuilla kohistaan paitsi 5G-verkkoteknologiasta, myös taittuvista älypuhelimista. Sellaisen ovat esitelleet kaksi mobiililaitejättiläistä, Samsung ja Huawei.

Huawein uutuus oli sunnuntain julkistustilaisuudessa tarkoin varjeltu, sillä laitetta pääsi ihmettelemään ainoastaan lasivitriinin ulkopuolelta.

Tänään maanantaina Yrittäjämediat pääsi näkemään laitetta lähempää varta vasten suomalaistoimittajille järjestetyssä tilaisuudessa Huawein messuosastolla. Demotilaisuudessa laitetta ei saanut kokeilla itse, vaan se oli Huawein edustajan esiteltävänä.

Taittuvista älypuhelimista povataan varteenotettavaa haastajaa tablet-laitteille, joiden kysyntä on ollut jo pitkään alamaissa. Ainoastaan Apple on pystynyt pitämään yllä tablettien kysyntää.

Kaksi sovellusta samalle näytölle

Vuoden puolivälin tienoilla markkinoille tuleva Mate X on Samsung Galaxy Foldin ohella täysin uudenlainen laite, joka yhdistää älypuhelimen ja tabletin ominaisuudet. Mate X on samalla Huawein ensimmäinen 5G-puhelin.

Mate X avautuu 8-tuumaiseksi näytöksi, jolla voi käyttää kahta sovellusta samanaikaisesti jaetulla näytöllä. Suljetussa tilassa laitteen paksuus on 11 millimetriä eli selvästi tavallisia älypuhelimia paksumpi. Avattuna kokonaisuus ohentuu 5,4 millimetriin.

Samsungin ja Huawein mallit eroavat siten, että Samsungin laitteessa on taittuvan näytön lisäksi pienempi kansinäyttö, jolta voi tarkistaa esimerkiksi viestit ja ilmoitukset.

Mate X:ssä on kolme kameraa, joista pääkameran kennossa on 40 megapikseliä. Sen lisäksi käytössä on ultralaajakulmakamera sekä zoom-kamera kahdeksan megapikselin kennolla.

Huawei Mate X:n myyntihinnaksi on kerrottu 2299 euroa. Samsung Galaxyu Foldin hinta on vielä vahvistamatta, mutta sen otaksutaan asettuvan samalle tasolle.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi