Etsi

Yrittäjyys

Tuula Styrman on ollut jo 20 vuotta vapaaehtoistyössä yrittäjyyden rinnalla

Unicefin toiminnassa mukana oleva Tuula Styrman toivoo lisää yrittäjiä mukaan vapaaehtoistyöhön.

30 vuotta yrittäjänä ollut Tuula Styrman koki vapaaehtoistoiminnan tärkeäksi jo yrittäjyyden alkutaipaleella.

– Mietin, että tuntuisi tärkeältä tehdä omaa työtään auttamalla muita. Mielestäni kuuluu ihmisyyden olemukseen, että olemme jatkuvasti vuorovaikutuksessa keskenämme ja kannamme kortemme kekoon myös vapaaehtoisesti.

Styrman ei löytänyt sopivaa kohdetta heti. Lopulta hän kiinnitti huomiota Unicefin infotilaisuuteen ja marssi paikalle.

– Muistan, että siellä oli Pave Maijanen laulamassa. Tilaisuuden jälkeen päätin, että lähden mukaan ja olen mukana sen verran kuin mihin itse pystyn.

Järjestö vaikutti luotettavalta. Samalla tiellä Styrman on edelleen.

– Pidän siitä, että pystyn osallistumaan toimintaan omalla ammattiosaamisellani.

Tuula Styrman on ollut mukana tuottamassa materiaaleja muun muassa Unicefin koulukävelytapahtumaan, jota varten hän teki venyttelyohjeita ja muuta materiaalia. Konsepti osoittautui menestykseksi ja sitä on tehty vuosittain. Tänä vuonna Styrman sai ansiomerkin 20 vuotta kestäneestä vapaaehtoistyöstä Unicefissa.

– Olemme keränneet muun muassa Tyhjäkulho-tapahtumassa toista sataa tuhatta euroa vapaaehtoistyöhön 15 vuoden aikana, nollabudjetilla. Koen, että äitinä ja isoäitinä lasten auttaminen on ollut se tärkein juttu.

Nykyisin Styrman toimii Helsingin Unicefin senioripuheenjohtajana ja vastaa muutamasta Unicefin nimikkotapahtumasta, joissa hän toimii vastuutehtävissä tarpeen mukaan. Hän toivoisi lisää yrittäjiä mukaan vapaaehtoistoimintaan.

– Yrittäjiä ei ole aina niin helppoa saada mukaan hyväntekeväisyystempauksiin. Myötätuntoinen elämänasenne olisi tärkeä. Yrittäjillä on usein kiire, eivätkä he ehdi paneutua asioihin. Asenne on yleensä ensimmäinen este lähteä mukaan.

– Kannattaa ensisijaisesti miettiä, mihin itse haluaa vaikuttaa. Sen jälkeen voi etsiä järjestön, joka tukee omia arvoja. Kannattaa haastatella ihmisiä, jotka ovat toimineet vapaaehtoistyössä ja tutkia hieman, millaisia tuloksia he ovat saaneet aikaan. Yhdessä tekeminen vahvistaa myös omaa hyvinvointia, Tuula Styrman sanoo.

 

Tuula Styrman

Historia: Yritykseni Createn kautta tuotan koulutuksia ja hyvinvointivalmennuksia sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille.

Nykyisyys: Toimin senioripuheenjohtajana Unicefin Helsingin vapaaehtoistoiminnassa.

Tulevaisuus: Vapaaehtoistoiminta on elämänasenne. Jatkan sitä varmasti. Onnistuminen on palkitsevaa, kun pystyy pienellä vaivalla ja pienellä ajallisella panostuksella tuottamaan niin paljon hyvää sinne, missä sitä tarvitaan.

Tämä juttu ja monta muuta kiinnostavaa yrittäjätarinaa Yrittäjä-lehdessä 1/2019

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen(at)yrittajat.fi

Kuva: Meeri Utti