Etsi

Yksinyrittäjä

Yksinyrittäjä harkitsee yhtiömuodon muuttamista toiminimestä osakeyhtiöksi heinäkuun lakimuutoksen jälkeen

Jos toiminta pääsee kasvuvauhtiin, osakeyhtiössä on etunsa, arvioi hevosalan yrittäjä Suski Suomela.

Hevosalan yrittäjä Suski Suomela myi vuonna 2014 pois menestyksekkään ratsastuskoulunsa Poni-Haka Oy:n Vantaalla. Sen jälkeen luennoitsijana ja ratsastusvalmenjana toiminut Salmela on työskennellyt toiminimensä kautta.

Suomela on kehittänyt Mind Riders -valmennuskonseptin, jonka pääkohderyhmää ovat ratsastusalan ihmiset, mutta myös muut itsensä johtamisesta ja mielenhallinnasta kiinnostuneet.

Nyt Suomela harkitsee yhtiömuodon muuttamista osakeyhtiöksi.

Heinäkuussa 2019 osakeyhtiöiltä poistuu osakepääomavaatimus, joka on tähän asti ollut 2 500 euroa. Suomen Yrittäjät on tyytyväinen uudistukseen, sillä se edistää yrittäjyyttä ja sähköisten palveluiden kehittämistä. Uudistus säästää myös yrityksen perustamiskustannuksissa ja pääoman maksuun liittyvissä asiantuntijamaksuissa.

Yrittäjälle osakeyhtiömuodon puolesta puhuvat verotus ja vastuu. Osakeyhtiössä yrittäjän ja yrityksen rahat ovat erikseen, kun toiminimellä toimivan yrittäjän tulot verotetaan henkilökohtaisena tulona.

Voit lukea lisää osakeyhtiön ja toiminimiyrittämisen eroista täältä. Yrityksen perustamisen oppaan voit ladata täältä.

Suski Suomela pohtii vielä, mikä on hänen kohdallaan järkevintä.

– Liikevaihtoni on vielä pientä, mutta tavoitteenani on kasvattaa toimintaa. Osakeyhtiö helpottaisi auton käyttöä, mikäli auton voisi siirtää yrityksen nimiin työsuhdeautoksi. Jos yritys alkaa tuottaa säännöllistä kuukausipalkkaa, osakeyhtiönä voisin nostaa pääomatuloja osinkoina. Minulla on myös eläkesäästövakuutus, jonka otin edellisen osakeyhtiön aikaan, mutta en voi hyödyntää sitä ilman osakeyhtiötä, Suomela kertoo.

Suomela on käynyt nyt pitämässä luentojaan talleilla, jolloin osallistujamäärä on ollut noin 20 kuulijan tietämissä. Hänen suunnitelmissaan on laajentaa toimintaa verkkovalmennukseksi, jolloin kuulijoita voi olla yhtäaikaisesti tuhansia. Suomelan äidinkieli on ruotsi ja hän haluaisi pitää kursseja myös englanniksi. Se voisi moninkertaistaa liiketoiminnan.

Lisäksi pitkän tähtäimen suunnitelmissa on lisämateriaaleja, kuten kirjoja ja muita tuotteita. Kaikki tulevaisuudensuunnitelmat tukevat osakeyhtiön perustamista, kunhan toiminta pääsee kunnolla kasvuvauhtiin.

– Tämä on vielä hevosmaailmassa uutta, ja luennoille tullaan mieluummin livenä, Suomela kertoo.

Hän ei osaa määritellä tarkkaa liikevaihtorajaa, mikä pitäisi ylittää, jotta osakeyhtiön perustaminen olisi järkevää. Monta asiaa on puntaroitavana, mutta osakeyhtiömuodossa olisi monta houkuttelevaa tekijää.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi