Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Digi

5G-verkot tulevat, näin hyödyt – Nopeita yhteyksiä joudutaan odottamaan loppuvuoteen

5G tuo käyttäjille tämän vuoden aikana selvästi nykyistä nopeammat yhteydet.

Suomessa operaattorit testaavat kiireisesti uusia 5G-verkkoja, joiden odotetaan avautuvan kaupalliseen käyttöön tämän vuoden lopulla. Kaikki operaattorit ovat saaneet omat taajuutensa ja lisenssit on myönnetty.

Kuten uudet mobiiliverkot aikaisemminkin, 5G tulee alkuvaiheessa Suomen suurimpien kaupunkien keskustoihin ja levittyy sieltä edemmäs taajamiin. Nopeat yhteydet ovat alkuvaiheessa luultavimmin käytössä suhteellisen pienellä alueella.

5G-verkkoteknologiasta on kohistu jo vuosia. Siitä ovat innostuneet muun muassa tv- ja media-alan yhtiöt, jotka pystyvät jatkossa palvelemaan käyttäjiä esimerkiksi laajemmalla livevideotarjonnalla.

– Yksi esimerkki on isot urheilutapahtumat, joissa voi olla käytössä jopa tuhansia livevideokameroita. Ne mahdollistavat pelitapahtumien kelaamisen eteen ja taakse ja nykyistä selvästi laajemman statistiikan. 5G pienentää selvästi verkon viivettä, Samsung Suomen liiketoimintajohtaja Mika Engblom kertoo.

Verkon lyhentyvällä viiveellä on merkitystä muun muassa itse ajavien autojen kehitystyössä. Ne pystyvät tulkitsemaan karttoja nykyistä nopeammin ja näin ollen turvallisuus lisääntyy.

Useita 5G-laitteita esitelty

5G:n merkittävin vaikutus tavalliselle käyttäjälle on verkkopalveluiden käytön nopeutuminen latausaikojen lyhentyessä. Dataa siirtyy siis nykyistä nopeammin, teoriassa yli 10 gigabittiä sekunnissa. Kokonaan eri asia on, miten nopeisiin yhteyksiin todellisuudessa päästään kaupallisten 5G-verkkojen alkuvaiheessa. Operaattoreiden mukaan nopeudet keskimäärin kymmenkertaistuvat nykyisestä.

5G-päätelaitteita on jo esitelty useita. Huawei julkaisi äskettäin Mate X -älypuhelimen, joka toimii 5G-verkossa. Samsung esitteli puolestaan uuden S10-lippulaivamallin, josta tulee saataville 5G-malli. Sen julkaisuajankohtaa ei ole tosin vielä paljastettu.

– Haluamme hoitaa yhteensopivuustestaukset huolellisesti. Kerromme aikatauluista lähiaikoina, Engblom lupaa.

Hänen mukaansa Suomi on jälleen kerran eturintamassa ottamassa käyttöön uutta verkkoteknologiaa. Suomessa 5G-verkot otetaan käyttöön ensimmäisten maiden joukossa maailmassa. Verkoista povataan myös erityisen nopeita. Aivan 5G-etulinjassa on kuitenkin Aasia, etenkin Kiina ja Etelä-Korea.

Edulliset 5G-laitteet eivät vielä näköpiirissä

Kuluttajan kannattaa varautua älypuhelinkaupoilla nyt jo siihen, että 5G on pian totta. 4G-puhelimen ostaminen myöhemmin tänä vuonna saattaa kaduttaa vuodenvaihteessa. Edullisimpia 5G-puhelimia etsivät saavat kuitenkin odottaa, sillä alkuvaiheessa 5G on premium-luokan mobiililaitteiden ominaisuus. 

Kuluttajan on syytä perehtyä myös 5G-puhelinten verkko-ominaisuuksiin. Tarjolle tulee niin sanottuja non-standsalone-laitteita ja standalone-laitteita. Jälkimmäiset yltävät nopeampiin 5G-yhteyksiin, koska ne eivät tarvitse ohjausdataa 4G-verkoilta.

– Suurin tarve, mikä motivoi käyttäjiä siirtymään 5G-verkkoihin, on kärsimättömyys. Nykyisin halutaan, että kaikki tapahtuu nopeasti. Ei jakseta odottaa esimerkiksi videon latautumista, Engblom sanoo.

Teksti ja kuva: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi