Yrittäjämediat vieraii Hoivakoti Vilinassa Kontiolahdella.
11.3.2019 klo 12:54
Uutinen

Hoivakoti, josta ei ole valitettu: Yrittäjä luottaa kosketuksen voimaan – 89-vuotias Vieno on tyytyväinen kunhan ruoka on katettu

Tunneyrittäjä-videosarjan uusimmassa jaksossa vieraillaan Kontioniemellä sijaitsevassa Hoivakoti Vilinassa, joka on toiminut ilman moitteita.

Kontioniemellä sijaitseva Hoivakoti Vilina erottuu viimeaikaisesta hoivakotikeskustelusta edukseen. Vilinan toiminnasta ei ole tehty yhtäkään kantelua aluehallintovirastoon.

Yrittäjä ja hoivakodin johtaja Eija Weeman pitää salaisuutena hyvää yhteistyötä omaisten ja työntekijöiden kanssa.

– Jokaiselle on tärkeää se, että asukkaita hoidetaan hyvin. En tee tätä vain rahan takia, Weeman tiivistää.

Raha on silti tärkeässä roolissa, sillä kuten muissakin yrityksissä, myös hoivakodissa on hoidettava palkkakustannukset ja jotain pitäisi vielä jäädä yrittäjän omaankin taskuun.

Tunneyrittäjävideolla seurataan 89-vuotiaan Vienon tunnelmia yhden päivän aikana. Vienon omaiset päättivät valita Vilinan tiukan kilpailutuksen jälkeen.

– Esperin vuorokausihinta oli 50 senttiä edullisempi, Weeman kertoo ja myöntää, että kilpailu asiakkaista on hoivakotialalla kovaa.

Weemanin mukaan joidenkin asiakkaiden kilpailutuksissa on huomattu, että hintaerot voivat kasvaa suuriksikin.

– Usein kilpailutuksissa hoivakodit peilaavat niihin hintoihin, joilla edelliset asiakkaat on saatu.

Palveluseteli kattaa hoidon ja ruuan

Nykyisin suurin osa asiakkaista tulee hoivakotiin palvelusetelillä. Pohjois-Karjalan alueella toimivan Siun soten palvelusetelin arvo on 108 euroa vuorokaudessa.

Kilpailutuksen kautta vuorokausihinta voi laskea selvästi alle 100 euroon.

– Olen kuullut, että edullisin hinta on ollut 76 euroa vuorokaudessa. Minä en ole ottanut asiakkaita sisään niin halvalla. Käytännössä tuolla 76 eurolla pitää antaa yhtä hyvää hoitoa kuin 108 eurolla, Weeman sanoo.

Palvelusetelillä katetaan hoivakodin asukkaan hoito ja ruoka. Asukas maksaa itse vuokran, lääkkeet ja muut henkilökohtaiset menonsa.

– Käytännössä asukas maksaa meillä vuokrastaan noin 480 euroa. Asumistuki tiputtaa hieman vuokran osuutta, Weeman jatkaa.

Muistisairaiden asukkaiden kohdalla omaiset hoitavat vuokran maksun. Asukkailla mukaan edunvalvoja, joka voi olla omainen tai sen voi maistraatin kautta.

– Itse hoidan joidenkin asiakkaiden hankintoja. Omaisten kanssa on sovittu, että voin vaikka käydä ostamassa asukkaalle vaatteita tämän rahoilla.

Teksti ja video: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi