Etsi

Kunta

Lieto satsaa yrittäjäpalveluihin – "Lupaprosessien nopeudessa meitä ei hakkaa kukaan"

Liedon kunta on tehnyt paljon työtä sen eteen, että yrittäjät viihtyisivät kunnassa. Kunnanjohtaja Esko Poikela oli kertomassa yrittäjien ja kunnan välisestä yhteistyöstä maanantaina Yrittäjien Kasva Suomi -kiertueella.

Liedon kunta on palkittu parhaana keskisuurena kuntana Elinkeinopoliittinen mittaristo -kyselyssä vuosina 2016 ja 2018.

Esko Poikelan mukaan kunnassa tapahtui nopea käänne positiiviseen suuntaan keväällä 2016, johon vaikuttivat telakan tilauskannan vahvistuminen ja tulevat investoinnit sekä rakennusalan elpyminen.

– Ilmapiiri muuttui nopeasti ja olimme hereillä tarttumassa muutokseen, Poikela kertoo.

Yksi konkreettinen muutos oli näkökulman vaihtaminen työllistymiskeskustelussa. Sen sijaan, että kunnassa puhuttaisiin työttömien työllistämisestä, Liedossa alettiin puhua yrittäjälähtöisesti ja tarjota tukea rekrytoinnin ongelmiin.  

Kunta palkkasi jo vuoden 2016 alussa yritys- ja työllisyyskoordinaattorin, Mika Stepanoffin, jonka yhtenä tehtävänä oli auttaa yrityksiä löytämään työvoimaa. Stepanoffin käyttöön hankittiin myös toimistoauto, eli tämä kiertää työpaikoissa sen sijaan, että hän istuisi toimistossa.

Lieto on myös satsannut strategiansa mukaisesti rakenteellisiin olosuhteisiin, erityisesti keskustan kehittämiseen. Kuntakeskukseen nousee muutamassa vuodessa kaikkiaan 12 kerrostaloa, mikä on 20 000 asukkaan kunnassa paljon. Lisäksi kunta on satsannut joukkoliikenteeseen työpaikkoja silmällä pitäen. Yhteydet työpaikoille toimivat hyvin.

Yksi erityinen ylpeys Poikelan mukaan on kunnan aktiivinen kaavoitus- ja maapolitiikka, johon päättäjät ovat vahvasti sitoutuneet. Lupaprosessit ovat joustavia ja nopeita.

– Kukaan ei hakkaa meitä siinä. Jos kaikki on kunnossa, emme näe mitään syytä lupaprosessin pitkittämiseen. Usein käymme yrittäjien kanssa etukäteen läpi neuvotellen hankkeiden raamit, joissa toteuttaminen on mahdollista. Joissakin tapauksissa olemme tarjonneen myös tukea suunnitteluun sekä räätälöineet tontteja tulijan tarpeisiin. Näin yrittäjä ei joudu kokeilemaan turhaan, Poikela kertoo.

Kaiken toiminnan ytimessä on hyvä selkeä ja ennakoitava päätöksenteko sekä toimivat palveluprosessit, ei niinkään kunnan satsaamat euromäärät.

Liedossa elinkeinopalveluista vastaavat omassa roolissaan kunnanjohtajan ja Stepanoffin lisäksi tekninen johtaja, kaavoittaja, johtava rakennustarkastaja, mittausinsinööri sekä tukku muita kunnan viranhaltijoita. Kunta markkinoi itseään sloganilla ”Hyvällä palvelulla on kasvot”.

– Meillä ei yrittäjää ohjata toimistoon tai kasvottomiin palveluihin vaan Mikalle, Arille tai vaikka Janille. Toki nykyaikaiseen palveluprosessiin kuuluu myös mahdollisuus sähköiseen palveluun, jota valtaosa esimerkiksi rakennuslupaa hakevista jo käyttääkin, Poikela sanoo.

Yrittäjät arvostavat myös hyviä peruspalveluja. Jos esimerkiksi kunnan päivähoidon tarjonta ei ole kunnossa, yrittäjä ei ole tyytyväinen.

Kaikki ei ole Liedossakaan täydellistä. Kehitettävää löytyy ja esimerkiksi kuntatalouden haasteet vahvasti investoivassa kunnassa vaativat jatkuvaa huomiota.  

–Lähtökohta on kuitenkin se, että ongelmiin tartutaan ja ratkaisuja tehdään, Poikela summaa.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi