Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Työmarkkinat

Teollisuusliitto asetti LapWall Oy:n saartoon – Suomen Yrittäjät: Saarto on vailla perusteita

– Järjestäytymättömien yritysten ei tarvitse periä ammattiliittojen jäsenmaksuja, kommentoi Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula LapWallin ja Teollisuusliiton välistä riitaa.

Teollisuusliitto tiedotti keskiviikkona, että se on asettanut Pyhännällä toimivan elementtivalmistaja LapWall Oy:n hakusaartoon ja kehottaa jäseniään olemaan hakeutumatta yrityksen palvelukseen. Teollisuusliitto väittää, että LapWall on jättänyt noudattamatta työehtosopimuksen määräystä ay-jäsenmaksujen perinnästä. Yritys ei peri ja tilitä ammattiliiton jäsenmaksuja, vaan työntekijän on hoidettava maksut itse.

– Saarto on vailla perusteita. Ammattiliittojen jäsenmaksujen perintä on asia, joka ei kuulu yleissitovuuden piiriin. Järjestäytymättömien yritysten ei tarvitse periä ammattiliittojen jäsenmaksuja, painottaa Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula.

Teollisuusliitto väittää myös, että LapWall on syyllistynyt työntekijöidensä syrjintään ammattiyhdistystoiminnan perusteella, koska se on tarjoutunut maksamaan Yleisen työttömyyskassan jäsenmaksun työntekijöiden puolesta.

Työttömyyskassa ja ammattiliitto kaksi eri asiaa

– Ei ole syrjintää, jos yritys maksaa työsuhde-etuna työntekijöidensä jäsenmaksun Yleiseen työttömyyskassaan (YTK) ja tarjoaa siten heille muutosturvan. Työttömyyskassa ja ammattiliitto ovat kaksi eri asiaa, Janne Makkula muistuttaa.

Hän toteaa, että ammattiliittoon voi kuulua tai olla kuulumatta riippumatta siitä, kuuluuko työttömyyskassaan vai ei. Estettä ei ole myöskään sille, että ammattiliittoon järjestäytynyt työntekijä kuuluu Yleiseen työttömyyskassaan.

Teollisuusliitto väittää myös, että LapWall Oy käyttää syrjiviä bonuspalkkiojärjestelmiä. Osalle yrityksen työntekijöitä olisi Teollisuusliiton mukaan maksettu 500 euron bonuksia, jos työntekijä eroaa Teollisuusliitosta.

– Teollisuusliitto esittää vääriä tietoja LapWallin toiminnasta. Ei pidä tietääksemme paikkaansa, että liitosta eronneille olisi maksettu bonusta siitä, että eroaa liitosta, työmarkkinajohtaja Janne Makkula kertoo.

Hänen mukaansa yritys eivätkä sen edustajat ole myöskään olleet mukana kirjelmässä, jossa osa henkilöstöstä on vaatinut pääluottamusmiehen eroa tehtävästään.

– Teollisuusliiton toiminta selittää osaltaan sitä, miksi moni yritys ei halua periä ammattiliittojen jäsenmaksuja. Moni kokee harmia siitä, että ensin kerää jäsenmaksurahat ammattiliiton puolesta ja sitten kärsii liiton aiheuttamasta harmista, kuten poliittisista lakoista, Janne Makkula toteaa.