Etsi

Digi

Uuden Nokia-huippupuhelimen kameran kuvanlaatua arvostellaan maailmalla: Näin valmistaja vastaa kritiikkiin

Nokia 9:n kysyntä on ollut vilkasta. Puhelimen kameraominaisuudet ovat kuitenkin poikineet kritiikkiä.

HMD Globalin uusin huippupuhelin Nokia 9 PureView on tullut myyntiin Suomessa. Kauppojen hyllyiltä sitä saattaa olla vielä turha etsiä, sillä ensimmäiset kappaleet on varattu ennakkotilaajille. HMD:n liiketoimintajohtaja Ossi Korpela kertoi keskiviikkona Iltalehdelle, että puhelimia ei välttämättä löydä kaupoista ainakaan viikkoon. Kysyntä on ollut pirteää myös rapakon takana Yhdysvalloissa.

– Aika hyvä määrä tuli ennakkotilauksia. En osaa tällä hetkellä sanoa, olemmeko saaneet täytettyä kaikkien kumppanien ennakkotilaukset. Tänään toimitamme lisää tavaraa jälleenmyyjille.

Korpelan mukaan lisätoimituksia tulee muutaman päivän välein.

– Ensi viikolla alkaa olla kaupoissa tavaraa, hän lupaa.

Kameran kuvanlaatu puhuttaa

Samaan aikaan kun puhelimen kysyntä on osoittautunut vilkkaaksi, ensimmäiset arviot puhelimesta eivät ole kovin ruusuisia.

Esimerkiksi Android Authority -sivusto pitää Nokia 9:n kameroiden kuvanlaatua varsin vaihtelevana. Parhaimmillaan kuvat ovat erinomaisia, huonoimmillaan "pohjanoteerauksia".

Ongelmia kuvanlaadussa on etenkin vähäisessä valossa. Silloin kuvat saattavat jäädä hyvinkin tummiksi, kun samaan aikaan kilpailijan puhelin saattaa napata kohteesta vähintäänkin siedettävän kuvan.

Ensimmäiset verkossa leviävät kuvavertailut ovat saaneet osan asiakkaista jo peruuttamaan tilauksensa. Osa tilaajista on purkanut pettymystään sosiaalisessa mediassa. Muun muassa twitterissä on ihmetelty, miksi HMD jätti uutuudesta pois optisen kuvanvakaajan, joka olisi saattanut parantaa hämäräkuvien laatua.

Kriitiikkiä kamerasovelluksen hitaudesta

Puhelimen menestyksen kannalta kamera-arvioilla on erityistä merkitystä, sillä kuvausominaisuudet ovat laitteen suurin myyntivaltti.

Suomalainen teknologiasivusto io-tech.fi on myös tehnyt ensimmäisen kuvavertailun Nokia 9 -puhelimella.

– Parhaimmillaan kamera on haastavissa kuvausolosuhteissa, missä on paljon varjoja ja valoa ja kameralta vaaditaan hyvää dynamiikkaa. Todella huonossa valossa se ei näytä pärjäävän markkinoiden parhaille älypuhelimille, jotka hyödyntävät edistyksellistä kuvan prosessointia, io-techin Juha Kokkonen kertoo. 

Kokkonen painottaa, että testit ovat vasta alustavia ja painottuvat erityisesti hämäräkuvaukseen. 

Ossi Korpelan mukaan pimeäkuvaus on valmistajan omien testien mukaan lähtökohtaisesti laadukas.

– Kun kuvia ottaa pimeässä, syvyystasot ja yksityiskohdat tulevat kyllä esille. Olemme vahvasti sitä mieltä, että olemme onnistuneet tässä hyvin. En osaa sanoa, millaiset kuvausolosuhteet teknologiajulkaisujen testeissä ovat olleet.

Teknisesti Nokia 9 on massasta erottuva laite. Sen viisi kameraa pystyvät keräämään selvästi enemmän syvyysdataa verrattuna kahdella takakameralla varustettuihin älypuhelimiin. Lopputuloksena on syväterävyys, jollainen on tyypillisesti vaikea saada aikaan laadukkaasti mobiilikameralla.

Android Authority moittii testissään myös puhelimen kamerasovelluksen toimintaa. Sivuston mukaan sovellus toimii ajoittain kohtuuttoman hitaasti ja voi kaatuilla. HMD Global on luvannut korjata ongelman päivityksellä.

Kuvat: io-tech, HMD Global

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi