26.3.2019 klo 20:26
Uutinen

Kamerataisto älypuhelimissa kiihtyy: Huawei hakee etua viisinkertaisella zoomilla – lopputulos on vakuuttava

Huawein uutuuspuhelimen uudenlaisella zoomilla pääsee lähelle kohdetta ilman, että kuvanlaatu heikkenee liikaa.

Huawei yrittää houkutella uusimmalla älypuhelimellaan etenkin nuoria aikuisia. P30-mallissa on keskitytty uudistamaan kuvausominaisuuksia.

Viime aikoina kaikki suurimmat puhelinvalmistajat ovat esitelleet rinta rinnan uusimpia innovaatioitaan mobiilikuvaukseen. Suomalainen HMD Global hätkähdytti helmikuussa julkistamalla viidellä takakameralla varustetun Nokia 9 PureView -puhelimen.

Huawei P30 Prossa kameroita on neljä.

– Kyse ei ole megapikselikisasta eikä kameroiden lukumäärästä. Älypuhelimet kehittyvät tällä hetkellä nimenomaan hämäräkuvauksessa. Me lähestymme asiaa uudella kulmalla, emme megapikselien määrällä. Niitä ei ole tullut uutuuteen yhtään lisää, Huawei Suomen kuluttajaliiketoimintayksikön myyntipäällikkö Jesse Kajes sanoo.

Kajeksen mukaan kuvien laadun kannalta oleellisinta on kuvanparannuspiiri, jolla kuvista pyritään tekemään laadukkaita kaikissa tilanteissa ilman, että kuvaajan täytyy tuntea kameratekniikkaa tai manuaalisäätöjä.

– Pyrimme tekemään kuvaamisen mahdollisimman helpoksi. Melko moni järjestelmäkameroillakin kuvaava käyttää nykyisin automaattiasetusta. Yleensä ohjeistan kaikkia kuvaamaan perusmoodilla, mobiilikameran valmistajan tehtävä on valmistaa kamera niin, että se ymmärtää, milloin ollaan ottamassa laajakulmakuvaa ja milloin henkilöpotrettia.

Zoom lähestyy järjestelmäkameroita

P30 Prossa on uudenlainen 5-kertainen periskooppizoom, joka yhdessä digitaalisen zoomin kanssa pystyy valmistajan lupauksen mukaan tuottamaan 10-kertaisen häviöttömän zoomin. Digitaalinen zoom yltää jopa 50-kertaiseksi.

– Zoom tulee olemaan sellainen mitä kilpailijat tuovat omiin puhelimiinsa jatkossa. Uskon vakaasti, että olemme tällä hetkellä noin vuoden kilpailijoita edellä, Kajes sanoo.

Hänen mukaansa P30 Pron zoomia voi hyvällä syyllä verrata jo järjestelmäkameroihin.

– Vastaava zoom järjestelmäkamerassa tarkoittaa jo kohtuullisen kokoista putkea.

Uusi 5-kertainen optinen zoom löytyy pääkameran kennosta. Periskooppizoom on rakennettu vaakatasoon. Pro-version pääkamerassa on optinen kuvanvakaaja. Uusi kenno on Huawein mukaan selvästi aikaisempia valovoimaisempi. Valmistajan mukaan kenno tallentaa noin 40 prosenttia enemmän valoa verrattuna edellisiin versioihin.

Kokeilimme, miten lähelle P30 Pron digitaalisella zoomilla pääsee valittua kohdetta. Alla kolme kuvaa, joista ensimmäinen kuvattu ilman zoomia, toinen 5-kertaisella ja kolmas 50-kertaisella zoomilla.

Kuvista käy ilmi, että puhelin pääsee kiitettävän lähelle kohdetta, ilman että kuvanlaatu heikkenee liikaa 50-kertaisellakaan digitaalisella zoomilla.

Suomessa kehitetty uutuusominaisuus

Huawei kertoo parantuneen kameran vaikuttavan positiivisesti myös videokuvaukseen. Optisen kuvanvakaajan ja tekoälyn avustaman vakautuksen ansiosta videokuvan pitäisi olla vähemmän tärisevää myös tilanteissa, joissa kuva useimmiten heiluu.

Ahkera kuvaaja hyötyy P30:sta myös halutessaan kuvata lähietäisyydeltä. Uutuuden supermakro-ominaisuudella voi kuvata 2,5 senttimetrin etäisyydeltä. Ominaisuus hyödyntää ultralaajakulmakameraa.

Huawei on tehnyt melko selvän eron edullisemman P30:n ja kalliimman Pro-mallin välillä. Prossa on yksi kamerakenno enemmän (syvyyskamera). Perus-P30:ssa ei ole kasvontunnistusta eli näyttölukko avataan joko sormenjäljellä tai koodilla. P30 Pro on varustettu vesitiiviillä rakenteella, P30 ei sen sijaan ole vesitiivis. Prosta puuttuu perinteinen kuulokeliitäntä, joka P30:sta löytyy. Yksi ero on myös se, että Prossa on nopeampi 40 watin pikalataus. P30:sta se puuttuu, samoin langaton lataus.

Osa P30 Pron uusista ominaisuuksista on kehitetty Suomessa. Sellainen on esimerkiksi puhelinkuulokkeen korvaaminen äänen siirtämisenä värähtelyinä puhelimen runkoa pitkin.

Huawei P30 tulee myyntiin tänään 699 euron hintaan. Pro-mallin alkaen-hinta on 849 euroa. Kalliimpi 949 euron hintainen P30 Pro pitää sisällään 256 gigatavun tallennusmuistin.

Teksti ja kuva: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi