29.3.2019 klo 10:00
Uutinen

Ravintolayrittäjät ovat selvinneet kahdesta lamasta – Yksi yritysidea kutkuttaa vielä ennen eläkepäiviä

Ravintoloitsijapariskunnan uralle on mahtunut kaksi lamaa, mutta myös leveämpiä vuosia. Vuokka Varila-Kiverä ja Keijo Kiverä pyörittävät kolmea ravintolaa Espoon Leppävaarassa.

Vuokko Varila-Kiverän ja Keijo Kiverän uralle ravintola-alan yrittäjinä mahtuu huippuja ja alhoja. Espoon Leppävaarassa toimivat yrittäjät pyörittävät Suomen toiseksi vanhinta teatteriravintolaa ja kahta ravintolaa.

Pariskunta aloitti ravintolayrittäjinä vuonna 1982 Lounasmestari-ravintolalla Helsingin Haagassa. Espoon kaupunki etsi kuitenkin ravintoloitsijaa Galleria-kauppakeskuksen viereen. Keijo Kiverä oli Leppävaarasta kotoisin ja Varila-Kiverälla oli unelma kohtuullisen kokoisesta ja tasokkaasta ruokaravintolasta. Niinpä ravintola siirtyi Haagasta Espooseen vuonna 1985.

– Suur-Leppävaaran alueen oli tarkoitus kasvaa 60 000 asukkaan keskittymäksi. Pääsimme vaikuttamaan ravintolan piirustuksiin alusta asti. Piti olla lottovoitto rakentaa uusi ravintola sinne, Varila-Kiverä kertoo.

Espoon kaupunki suunnitteli Albergan kartanon purkamista, joten pariskunta nappasi Alberga-nimen uudelle ravintolalleen, joka avautui vuonna 1988.

Pian yrittäjiä kuritti kuitenkin lama. Yritysten edustusillalliset vähenivät minimiin. Oli pakko keksiä jotakin uutta.

– Meiltä kysyttiin vuonna 1991, alkaisimmeko esittämään teatteria ravintolassamme. Espoon kaupunki tuki toimintaa vuoden. Tuottaja Matti Saartamo ja Eeva Litmanen loivat suhteita ja teatteritoiminta lähti käyntiin. Se pelasti meidät, Varila-Kiverä kertoo.

Alberga kasvoi ja pariskunta myi Lounasmestari-ravintolan ja perusti Albergan yhteyteen Harakanpesä-baarin vielä vuoden 1991 aikana. Pari vuotta myöhemmin syntyi vielä Peräharakka, jossa oli biljardia, darts-taulu ja muuta aktiviteettia.

Lamavuosista selvittiin lopulta kuivin jaloin.

Uudistukset ovat pakollisia mutta niissä piilee riskejä

Suur-Leppävaaran asukasmäärä on kasvanut vuosien mittaan lähes 70 000 asukkaaseen. Varila-Kiverä ja Kiverä ovat ottaneet Leppävaaran omakseen ja keskittäneet toimintansa kehittämisen sinne. Yrittäjäpariskunta on osallistunut kaikenlaisiin katutapahtumiin ja tempauksiin. Osallistuminen on tehnyt tunnetuksi sekä ravintoloita että yrittäjiä.

Parhaina vuosinaan 1993-2005 pariskunta on pystynyt pitämään kahden viikon lomia. Heikompina vuosina on täytynyt olla työteliäs ja kekseliäs. Teatteri on kuitenkin pysynyt ohjelmistossa aina.

– 1990-luvun lopussa teatteri hävitti á la carte -asiakkaita, joten siirryimme teatteri- ja tilausravintolaksi, mikä on kannattavampaa. Teatteri vetää yllättävän hyvin edelleen, vaikka sitä onkin vähennetty, Varila-Kiverä kertoo.

Teatteritoiminta on pysynyt hyvin samanlaisena 27 vuotta. Viime vuosina ohjelmistossa on ollut paljon musiikkinäytelmiä. Varila-Kiverä yrittää miettiä uudistuksia, mutta ne vaativat aina markkinointisatsauksia ja eivätkä takuuvarmasti toimi. Esimerkiksi stand- up karkotti vanhoja asiakkaita, mutta ei vetänyt uusia toivotulla tavalla.

Alku kauppakeskuksessa oli rankka

Vuonna 2005 yritys laajeni jälleen. Kauppakeskus Sellon yhteyteen avattiin ravintola Base pääsisäänkäynnin viereen. Alku kauppakeskuksessa oli yllättävän rankkaa.

– Viisi vuotta meni, että päästiin asiakkaiden tietoisuuteen. Satsasimme kaikki rahat Albergasta Basen markkinointiin. Uskoimme aina, että Base lähtee lentoon, ja tilanne parani, kun puskaradio lähti toimimaan, Varila-Kiverä kertoo.

Basen menestystä viivytti osaltaan myös talouskriisin vaikutukset, sillä vuonna 2008 yrittäjäpariskunta kohtasi jälleen talouden taantuman. Yrityksen taloudellinen tilanne oli hyvä ja yritys velaton, mutta asiakaskato tuntui silti.

–Iältään vanhemmat asiakkaat säikähtivät selvästi lamaa. Puolitoista vuotta kesti, ennen kuin uskallettiin taas järjestää syntymäpäiviä ja muita juhlia. Yritykset alkoivat taas tarjota illallisia asiakakkailleen ja henkilökunnalleen, eikä aina vain halvinta menua ja viiniä, Varila-Kiverä kertoo.

Vielä yksi idea

Onneksi vastoinkäymisten vastapainoksi on ollut yhtä paljon onnistumisia ja ilon aiheita. Varila-Kiverä iloitsee siitä, että koko alan ammattitaito on kansainvälistynyt ja parantunut. Myös viinivalikoima ja laatu ovat parantuneet. Nuorempi sukupolvi käyttää ravintolapalveluita paljon.

Nyt yrittäjäpariskunta miettii yrityksen jatkoa. Molemmat ovat eläkeiässä, Vuokko 66-vuotiaana ja Keijo 67-vuotiaana, ja eläkepäivistä olisi mukava nauttia vielä, kun terveys sallii.

Tytär on mukana Albergan toiminnassa ja poika opiskelee kokiksi, mutta he eivät toistaiseksi ole halukkaita ottamaan toimintaa hoitaakseen ainakaan koko laajuudessaan.

Varila-Kiverälläkin on vielä ainakin yksi yritysidea toteuttamatta.

– Minulla on haaveena kahvila, josta saisi monen sortin sijaan viittä tai kuutta omaa tuotetta sekä lasin portviiniä kahvin ja teen kylkeen. Kunnon mummon kahvila! Olen nähnyt ravintola-alan linjan aika lailla kokonaan, mutta kahvila puuttuu. Voisin vielä käynnistää sellaisen Leppävaaraan ja sitten lopettaa, hän sanoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi