Etsi

Talous

Yrittäjät ovat huolissaan veronkiristyksestä ja omistajanvaihdosten hankaloittamisesta – Ne näkyvät lopulta työpaikkojen määrissä

Meillä ei ole uusia työpaikkoja, jos suomalainen yrittäjä verotetaan hengiltä, puheenjohtaja Jyrki Mäkynen sanoo. 

Suomen Yrittäjät on tänään ilmaissut huolensa erityisesti SAK:n ja SDP:n ajamista yrittäjiin kohdistuvista, satojen miljoonien eurojen veron kiristyksistä sekä omistajanvaihdosten hankaloittamisesta. Ne näkyvät suoraan investoinneissa sekä työpaikkojen määrän vähenemisenä.

Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK on esittänyt peräti noin 750 miljoonan euron veronkiristyksiä yrittäjille. SAK muun muassa kiristäisi listaamattomien yritysten osinkoverotusta, vaikeuttaisi omistajavaihdoksia, poistaisi yrittäjävähennyksen ja edellyttäisi yrittäjiltä yli 120 miljoonan investointeja online-kassajärjestelmään. SDP:n vero-ohjelmassa on monia samoja elementtejä.

Esitykset ovat Suomen Yrittäjien hallituksen mielestä tuhoisia yrittäjyyden kannalta. 

– Niiden esittäjät eivät ymmärrä, että uusi työ syntyy Suomeen vain yrittäjien riskinoton kautta. Meillä ei ole uusia työpaikkoja, jos suomalainen yrittäjä verotetaan hengiltä, puheenjohtaja Jyrki Mäkynen sanoo. 

Investoinnit kärsivät

Suomen Yrittäjien hallituksen mukaan yrittäjyyttä pitäisi verotuksen keinoin vahvistaa eikä heikentää. 

Eilen Business Finland kertoi innovaatioiden merkityksestä kestävän kasvun ajurina. Innovaatiotoiminnan tilanne on kuitenkin Suomessa huolestuttava, sillä yrityksille suunnattavaan avustusmuotoiseen rahoitukseen on tämän ja edellisen hallituskauden aikana kohdistettu yli 200 miljoonan euron leikkaukset. Se on ajanut suomalaisyritysten innovaatiotoimintaa ulkomaille.

Yrittäjien hallitus muistuttaa, että yrittäjien verorasituksen korottaminen vaikuttaa sijoittumispäätöksiin ja alentaa investointeja. 

– Tämä johtaa ajan saatossa työn kysynnän ja sitä kautta verotulojen alenemiseen. Vaikuttaa, että työväenliike haluaa viedä Suomesta työn ja murentaa hyvinvointivaltion perustaa, Mäkynen sanoo.

Omistajanvaihdoksia pitäisi lisätä, ei vaikeuttaa

Omistajavaihdosten vaikeuttaminen on Yrittäjien hallituksen mielestä järjetöntä. Suomessa tehdään noin 3000 omistajanvaihdosta vuodessa. 

– Niitä pitäisi tehdä kaksi kertaa enemmän, jotta ikääntyvien yrittäjien yrityksille löydetään jatkaja eikä työpaikkoja menetetä. Jatkaja tulee usein työntekijöiden joukosta. Jos omistajan- ja sukupolvenvaihdoksia vaikeutetaan, siitä kärsivät etenkin työntekijät, Mäkynen huomauttaa.

Talouden kokonaiskuva on hakusessa

Yrittäjät on huolissaan siitä, että monilla poliitikoilla on ainakin puheiden perusteella epärealistinen tilannekuva Suomen taloudesta.

– Vaalivoiton metsästyksessä ei haluta muistaa, että otamme yhä velkaa, talouden kasvu on hiipumassa, kestävyysvaje ei ole juurikaan supistunut ja valtiovarainministeriön laskelmassa myös työllisyysaste kääntyy laskuun 2020-luvun alussa, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Yrittäjien mukaan tässä tilanteessa holtiton jakopolitiikka olisi tuhon tie. 

– Katteettomien vaalilupausten sijaan pitäisi kertoa, miten kasvu turvataan, työllisyys nousee ja palvelut rahoitetaan. Tämä on kaikkein tärkeintä niille, jotka eniten tarvitsevat julkista tukea ja palveluita, Pentikäinen huomauttaa.

Yrittäjät pitää hyvänä, että kaikki puolueet haluavat nostaa työllisyysastetta. Työllisyysaste ei nouse kuitenkaan puhumalla. Se vaatii vastuullista työpolitiikkaa.

 

Toimitus

toimitus (at) yrittajat.fi