11.4.2019 klo 14:00
Uutinen

Brexitin lykkäys antaa yrityksille aikaa valmistautua

Brexit-neuvottelujen jatkoaika antaa yrityksille aikaa valmistautua, korostaa Thomas Palmgren Suomen Yrittäjistä. Noin 15 000 suomalaista yritystä tekee kauppaa brittiyritysten kanssa.

Britannian pääministeri Theresa May hyväksyi EU:n tarjoaman jatkoajan Britannian EU-erolle lokakuun loppuun saakka. May ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk pääsivät yhteisymmärykseen EU-eron lykkäämisestä varhain torstaiaamuna.

Jos erosopimus ratifioidaan ennen lokakuun loppua, voi eroaminen tapahtua jo aiemmin, kuukausi erosopimuksen ratifioimisesta. Mikäli Britannia ei ole ratifioinut erosopimusta 22. toukokuussa mennessä, se joutuu järjestämään europarlamenttivaalit EU-sääntöjen mukaisesti.

– Toivottavasti jatkoaika auttaa brittejä saamaan omat rivit järjestykseen. 27 maan johtoa ei ole järkevää kuskata Brysseliin kuukausittain päättämään pidennyksistä, kansainvälisten asioiden päällikkö Thomas Palmgren sanoo.

Isoimmat yritykset ovat valmistautuneet Brexitin vaikutuksiin siitä lähtien kun britit vuonna 2016 päättivät erota Euroopan unionista.

– Pienemmät yritykset ovat olleet odottavalla kannalla. Brexitin tuomiin muutoksiin pitää varautua. Riittävä ylimenokausi ja sopeutumisaika olisi toivottava.

Palmgren sanoo, että todennäköinen lopputulos on EU-ero.

– On toivottavaa, että ero tapahtuu erosopimuksella. Silloin siirtymäaika on kaksi vuotta, jonka jälkeen sitä voidaan jatkaa kahdella vuodella.

EU:n ja Britannian tulevan suhteen neuvotteluihin menee aikaa. Pahimmillaan Britanniasta tulee niin sanottu kolmas maa suhteessa EU:n sisämarkkinoihin. Tämä lisäisi yrityksille byrokratiaa ja hallinnollisia kustannuksia.

– Kaikki tavarat on tulliselvitettävä. Viejät ja tuojat ovat vastuussa siitä, että näin tapahtuu, Palmgren sanoo.

Kun EU:n ja UK:n välisellä rajalla aletaan noudattaa kolmansiin maihin sovellettavia tullisäännöksiä ja -tariffeja, se tarkoittaa tullimääräyksiin sekä terveys- ja kasvinsuojelusäännöksiin liittyviä tarkastuksia ja valvontaa.

– Rajalla tehtävät tarkastukset aiheuttaisivat viivästyksiä esim. tieliikenteessä ja satamissa. On myös selvitettävä, tarvitaanko maahantuonnissa ja viennissä lupia tai sertifikaatteja.

Mikäli tuo tavaraa Britanniasta, yrityksen status voi muuttua.

– Jos yritys nyt on jakelijan asemassa, voi olla, että jatkossa onkin maahantuoja. Tämä tuo mukanaan uusia velvoitteita ja vastuita. Brittituotteen maahantuoja on vastuussa siitä, että tuote täyttää EU:n ja Suomen vaatimukset.

Tietoa Brexitistä Valtioneuvoston kanslian sivuilla.

Kuinka valmistautua brexitiin?

Artikkeli varautumisesta brexitiin

Alla kuvat Suomen viennistä Britanniaan ja tuonnista Britanniasta tavararyhmittäin. Lähde: Tulli

toimitus (at) yrittajat.fi