Etsi

Puheenaihe

Yrittäjä näki kun liekit leimahtivat, seurasi sivusta täydellistä tuhoa: "Tämä on täystyrmäys"

Suomen Akut Oy:n yrittäjä Kari Rautionaho ei nukkunut viime yönä minuuttiakaan. Nopeasti levinnyt tulipalo tuhosi yrityksen päävaraston Rovaniemellä.

Suomen Akut Oy:n viimeöinen tulipalo tuhosi yrityksen päävaraston maan tasalle Rovaniemellä. Yrittäjä Kari Rautionaho sai tulipalosta hälytyksen puoli kymmeneltä illalla.

– Meillä on nykyaikaiset hälytysjärjestelmät ja näin videoyhteyden avulla, kun tiloista alkoi nousta savua. Sen jälkeen liekit syttyivät nopeasti. Soitin välittömästi hätäkeskukseen, Rautionaho kertoo. Haastatteluhetkellä hän on parhaillaan matkalla palopaikalle.

Tulipalo saatiin sammutettua täysin vasta aamuyöllä neljän maissa. Syttymissyystä ei ole vielä tietoa.

– Nyt on rehellisesti sanottava, että en tiedä, mitä teen seuraavaksi. En ole nukkunut koko yönä, Rautionaho sanoo.

Yrittäjän mukaan tulipalo tuli pahimpaan mahdolliseen aikaan. Yritys oli hyvässä vedossa ja uusi liike oli avattu vastikään Tampereelle. Ketjulla on toimipisteet myös Jyväskylässä, Kuopiossa, Savonlinnassa ja Vantaalla.

– Pakkohan meidän on saada toiminta joissakin tiloissa käyntiin niin nopeasti kun pystymme. Emme voi olla vuotta ilman myymälää Rovaniemellä. Tässä pitää lähteä rakentamaan tyhjästä uusi maahantuontivarasto ja sellainen vahva toimija, joka olimme vielä eilen.

"Mitään ei säästynyt"

Rovaniemen liiketiloissa toimi yrityksen suurin varasto, jossa oli muun muassa pienakkuja ja erikoisparistoja. Liiketilaa oli yhteensä 740 neliötä.

– Mitään ei säästynyt. Myymälän seinät ovat pystyssä mutta nekin tilat ovat kärsineet pahasti vesivahingoista.

Rautionaho on ollut yrittäjänä vuodesta 2012, jolloin hän osti yrityksen liiketoiminnan isältään. Sitä ennen hän oli ollut töissä yrityksessä vuodesta 1999 lähtien. Yrityskaupan jälkeen Rautionaho on kehittänyt toimintaa yhdessä vaimonsa kanssa.

– Tämä on ollut minulle ja Marille koko elämä. Siksi tällainen uutinen on tavallaan täystyrmäys. Se sana kertoo parhaiten, miltä nyt tuntuu. Olemme yrittäneet kasvattaa liiketoimintaa, nyt emme voi kasvaa ennen kuin saamme Rovaniemen takaisin jaloilleen.

Rautionaho kuitenkin lupaa, että periksi hän ei anna.

– Vakuutusasiat meillä ovat kunnossa. Tästä eteenpäin teemme parhaamme. Se on varmaa, että periksi en anna. Meillä on kuitenkin 14 työntekijää, heillä on tässä myös oma elämä kiinni. Pitää vain puskea määrätietoisesti eteenpäin.

Kuva: Kari Rautionahon albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi